Så hittar du ett boende

Att hitta en bostad att hyra eller köpa kan vara svårt och tidskrävande. På internet och i dagstidningar hittar du annonser om lediga lägenheter och kontaktuppgifter till hyresvärdar och mäklare.

Hitta hyreslägenhet

Att hitta en lägenhet kan gå till på flera sätt. Det första du måste göra är att ta reda på vilka som hyr ut lägenheter där du bor och sedan ställa dig i kö. På kommunernas hemsidor finns det oftast länkar till de kommunala bostadsbolagen och ibland till de privata hyresvärdarna. Ett tips för dig som söker en lägenhet i ett visst hus är att titta i trappuppgången - hyresvärdarna måste nämligen informera där om vem som äger eller sköter om huset och lämna kontaktuppgifter vart de kan nås. Du kan även hitta lediga rum, lägenheter och annonser om lägenhetsbyten i dagstidningar och på Internet.

Ett fåtal kommuner har egen bostadsförmedling. På en del orter har även fastighetsägarföreningar startat egna förmedlingar och det finns också privata förmedlingar. Samma regler gäller för både kommunala och privata förmedlingar. Några kostar det att vara med i medan andra är gratis. En del tar även ut en så kallad förmedlingsavgift.  Det finns en gräns för hur hög avgift de får ta ut. De har bara rätt att ta ut avgiften om de verkligen förmedlar en lägenhet. 

Hitta bostadsrätt eller villa

Bostadsrätter och villor annonseras ut på internet och i dagstidningar. Du kan besöka mäklarföretagens kontor eller webbsidor. Det finns också webbplatser som specialiserat sig på att samla alla villor och bostadsrätter som är till salu på ett ställe. Att titta i dagstidningarna och höra sig för bland vänner och bekanta kan också vara en bra idé. En del säljer sin bostad på egen hand utan att ta hjälp av mäklare. 

Senast granskad: 2016-03-04 Informationsansvarig:
Konsumentverket