Störande grannar i villakvarteret

Om du bor i villa och upplever att din granne stör dig är det alltid bäst att prata med hen. Berätta vad det är som du upplever är störande. Förhoppningsvis kan ni komma överens om en lösning.

Om det inte hjälper att prata med grannen och du blir så pass störd av grannen att det påverkar ditt vardagliga liv är det polisen du ska ta kontakt med. Du kan även kontakta Miljökontoret i din kommun om störningen pågått under en längre tid och har en negativ påverkan på din hälsa.

Lösspringande katter

Katter kan vara störande för dig eller dina grannar. Från domar i tidigare fall har man beslutat att man får ha upp till två katter som springer lösa. Om man störs av lösspringande katter får man lösa det på egen hand genom att skvätta vatten på katten eller lägga citronsyra i sandlådan.  Det kan finnas kommunala regler som bara gäller i din kommun. Ring din kommun och fråga vilka krav som ställs på kattägarna där du bor.

Grenar och rötter

När det gäller grenar och rötter som stör dig så ska du alltid låta trädets ägare, grannen, få möjlighet att själv ordna till detta. Om grannen inte gör det så får du göra det men du får själv betala eventuella kostnader. Det är bra att ha bevis på att du har gett grannen chansen att själv ordna till det som stör så att du slipper skadeståndskrav som grannen kan komma att vilja ha av dig senare om hen inte är nöjd med vad du har gjort. Ett sätt är att du skriver ett brev till grannen och att du behåller originalet själv.

Misskött tomt

Lagen säger att villaägare ska sköta om sin tomt. Om din granne inte gör det kan du klaga hos byggnadsnämnden och de i sin tur kan kräva att grannen snyggar till sin tomt. För att byggnadsnämnden ska kunna kräva att grannen snyggar till ska tomtens skick innebära en olägenhet för omgivningen.

Gemensamma ägor

Om du och din granne har exempelvis en trädgårdshäck som ni äger tillsammans så ska ni vara överens om allt arbete som ni utför med den. Det är okej att på egen hand utföra normalt underhåll, exempelvis klippa trädgårdshäcken ganska rejält med några års mellanrum, men bara om det är normalt för just den trädgårdshäck som du och din granne äger.

Senast granskad: 2016-03-04 Informationsansvarig:
Konsumentverket