Uppmärksammad flyttfirma byter namn

Konsumentverket gick i höstas ut med en varning för Göteborgs Flyttbyrå. Nu har firman bytt namn och kallar sig Gbgflytt AB på sin webbplats. Företaget saknar dock F-skattsedel och tillstånd att bedriva yrkestrafik.

Göteborgs Flyttbyrå/Ggbgflytt AB har anmälts till Konsumentverket av flera konsumenter. Företaget ger ett muntligt pris vid bokningstillfället som sedan blir betydligt högre när bohaget har lastats in i firmans bilar. Framkörningsavgift, moms, extra timavgift och andra tilläggsavgifter tillkommer och konsumenten uppmanas att betala det högre priset för att få tillbaka sina saker. Flera anmälare har uppgett att de känt sig hotade.

Flera tvivelaktigheter

Marknadsföringen är otydlig och företaget lämnar inte den information de ska innan ett avtal ingås. Företaget påstår att de följer Konsumentverkets branschöverenskommelse med Sveriges Åkeriföretag och Sveriges Möbeltransportörers förbund, Bohag 2010, men bryter mot flera punkter i överenskommelsen. Dessutom saknar firman F-skattsedel och tillstånd att bedriva yrkestrafik.

Kontrollera innan beställning

Det är viktigt att kontrollera att en flyttfirma har tillstånd att bedriva yrkestrafik innan man beställer deras tjänster. Det är också viktigt att kontrollera att flyttfirman betalar F-skatt eftersom det i vissa fall kan bli du som köpare av tjänsten som behöver betala in skatten.

Om du är osäker på om företaget betalar F-skatt kan du ringa till skatteupplysningen hos Skatteverket. Kontaktuppgifter till Skatteverket finns på Skatteverkets webbplats.

Senast granskad: 2016-01-19 Informationsansvarig:
Konsumentverket