Hyllor och backar

Utdragbara hyllor ska ha en kant på sidorna och baktill på några centimeter. Då riskerar inte något på hyllan att ramla bakåt när du drar ut den. För kastruller och pannor är gallerhyllor bäst, eftersom de är lättare att rengöra och ger en bättre insyn.

Hyllor och backar ska glida lätt. Det bör också finnas ett stopp som ser till att du inte oavsiktligt drar ut hela hyllan eller backen ur skåpet.

 Bild på ett underskåp.
Inredning i 40 cm breda och 60 djupa bänkskåp. Det vänstra har två utdragbara hyllor och en back (10 cm) för beredningskärl. Det högra har fyra gallerytor utan framkant för kok- och stekkärl.

Gångjärn

Invändiga gångjärn begränsar möjligheterna att fritt anpassa avståndet mellan hyllorna efter höjden på de kärl du vill förvara där. Invändiga gångjärn gör också att det inte går att placera en lådback nederst i skåpet – om du inte minskar backens breddmått. Utvändiga gångjärn lämnar utrymmet i skåpet intakt och går att öppna helt.

 Bild på ett gångjärn.
Invändiga gångjärn tar plats och gör att det inte går att placera en back nederst i skåpet - om man inte minskar backens breddmått. Många invändiga gångjärn går inte att öppna minst 130 grader, och de som gör det är stora och klumpiga.

 Bild på ett gångjärn.
Utvändiga gångjärn lämnar utrymmet i skåpet intakt och går att öppna helt.

Hörn och vinkar

En följd av vinkelkök är att det uppstår hörn, som kan vara svåra att utnyttja. Det alternativ som finns att välja mellan är:

  • Hörnskåp: Väggskåp med snedlucka eller parlucka, bänkskåp med parlucka och karusellhylla
  • Att låta ena väggens skåp fortsätta in i hörnet – så att man får sträcka sig in.

 Bild på ett hörnväggskåp.
Vinklat hörnväggskåp 60 x 60 cm, med raka fronter och parluckor eller viklucka. Detta fungerar bättre än ett skåp med sned front.Här kan du se fler lösningar på överskåp.

Här kan du se fler lösningar på väggskåp

Tips för grytskåp: 
 

  • Det är bekvämare om varje kärl kan stå var för sig och inte travas inuti varandra. Med hyllor och backar som går att flytta i höjdled bör detta fungera. Ett väl utnyttjat grytskåp rymmer fyra gallerhyllor, med en hylla allra längst ned i skåpet. 
  • Placera kärl som du använder ofta så högt och så långt fram som möjligt.
  • Placera översta hyllan i grytskåpet högt och utnyttja det för stekpannor. Då hamnar nästa hylla inte så lågt.


 

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket