Kranar och diskmaskin

Det finns flera olika kranar och diskmaskiner att välja mellan. En diskmaskin kan placeras på olika ställen beroende på vilken modell du väljer.

Kranar

Det finns olika modeller och fabrikat av kranar. Viktigast är att kranen är bekväm att använda.

  • Spakreglage är lättare att hantera än kranvred, särskilt för personer med nedsatt funktion i händerna. Det är lättare att stänga och minskar risken för att du låter kranen stå och rinna i onödan.
  • Spaken bör vara lång så den är enkel att nå.
  • Det är viktigt att reglaget är utformat så att du lätt förstår hur det fungerar.
  • Tänk på att olika fabrikat kan innehålla olika mycket krom och nickel. En lackerad yta kan vara bättre för krom- och nickelallergiker.

Golvdiskmaskin

Den bästa placeringen för en golvdiskmaskin är under diskbänken. Undvik att placera diskmaskinen under beredningsbänken om det är en maskin som släpper ut het vattenånga under torkning. Då går det inte att stå där och arbeta. Dessutom behövs detta utrymme till skåp för redskap och kärl.

Inbygd diskmaskin

Att bygga in diskmaskinen i ett högskåo är ett sätt att bekvämare arbetshöjd när maskinen ska plockas i och ur. Samtidigt förlorar man möjligheten att ställa ner disk direkt i maskinen från diskbänken. Var noga med höjdplaceringen. Hamnar maskinen för högt måste du lyfta armarna för att nå den övre korgen. Placeras den för lågt blir det obekvmt att nå den undre korgen. Diskmaskinen kan också byggas in i ett bänkskåp.  

Risk för vattenskador

Om det blir fel på diskmaskinen eller vatten och avloppsinstallationen kan du råka ut för vattenskador. För att minska risken för vattenskador kan du se till att det finns ett vattentätt golv under diskmaskinen, så att vatten vid en eventuell läcka rinner fram och blir synligt Använd också alltid en fackman för rörinstallationer för att minska risken för vattenskador.

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket