Lådskåp, bänkskåp och högskåp

Det finns flera olika varianter på skåp till köket. Det finns flera olika mått att välja mellan. Innan du bestämmer dig bör du se över alla möjligheter så du kan veta vad som passar dig bäst.

Lådskåp

Det finns två huvudprinciper för placering av lådor i en köksinredning. De är antingen samlade i lådskåp med fem eller sex lådor på höjden eller utplacerade som enstaka lådor överst i flera olika bänkskåp. Enstaka lådor i olika skåp är sämre eftersom det minskar flexibiliteten under lådan i dessa skåp. Lådorna bör vara minst 40 centimeter men inte bredare än 60 centimeter för att vara lätta att komma åt även när det är många i köket.

Bänkskåp

Den vanligaste typen av bänkskåp har sidohängd lucka och utdragbara hyllor eller backar som går att flytta i höjdled. Bredden kan vara 30 till 80 centimeter. Smalare skåp utan lucka kan användas för till exempel brickor, bakbord eller utdrag för handdukar.

Det finns även bänkskåp med djupa lådor. Nackdelen med djupa lådor är att utrymmet i höjdled är fast. Det kan göra att du måste placera flera kärl i varandra för att få plats. Störst flexibilitet ger hyllor eller backar som går att dra ut var för sig. En annan lösning är helt utdrag, där du drar ut samtliga hyllor på en gång. Tänk på att detta kan vara tungt och inte lika utrymmeseffektivt.

Kastruller och kokkärl

Kastruller och redskap som används vid matlagning bör förvaras i bänkskåp och lådskåp nära diskbänk och spis. Bänkskåp under diskbänken används däremot lämpligen för sorteringskärl för avfall som kan kräva mycket plats för olika fraktioner. Dessutom behövs utrymme för tomglas, burkar och tidningar samt för uttjänta batterier och glödlampor med mera.  

Högskåp

Högskåp kan vara 40,50 eller 60 centimeter breda, med utdragbara hyllor och backar. Eftersom föremålen kan vara tunga krävs stabila konstruktioner.

Det förekommer också högskåp med helt utdrag, konstruktioner där hela hyllsystemet dras ut samtidigt. Det är inte praktiskt när du bara ska hämta en enstaka pryl. Dessutom minskar förvaringsutrymmet. Helt utdrag i högskåp blir dessutom ofta tungt.

Högskåp behövs även för städutrustning och olika hushållskemikalier som ska förvaras i barnsäkra låsbara skåp. Städskåp behöver inte vara placerat i köket men kan vara praktiskt att ha i närheten. 

Bild på ett högskåp. Klicka på bilden för att få den större.

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket