Väggskåp

Väggskåp finns i många varianter. Måtten kan variera från fabrikat till fabrikat. Tänk noga igenom vilket alternativ som passar just dig, innan du bestämmer dig.

Väggskåp – djup

Det lämpligaste djupmåttet för väggskåp är 30 centimeter, och med ett invändigt mått på 26 centimeter. Nackdelen med djupare skåp är att framsidan på skåpet hamnar närmare inpå ansiktet. Detta ger  sämre överblick över arbetsbänken och väggen bakom för längre personer och obekvämare arbetsställning

En bra lösning för förvaring av specerier är att ha grundare hyllor och kombinera detta med fack på luckornas insidor, till exempel för kryddor.

 Bild på förvaring av glas och porslin
Förvaring av glas och porslin i väggskåp med måtten 80 (b) x 30 (d) x 85 (h).

Väggskåp – höjd

Höjden på väggskåp är vanligtvis 70 eller 85 centimeter. I ett 85 centimeter högt väggskåp ryms mer eftersom det normalt får plats tre hyllor. Ett 70 centimeter högt väggskåp rymmer bara två hyllplan, utöver botten på skåpet.

Om du har högre takhöjd än 240 centimeter kan 100 centimeter höga väggskåp vara ett alternativ. Tänk bara på att luckorna inte ska krocka med takbelysningen.

 Bild ett väggskåp.
Förvaring av beredningskärl i väggskåp med måtten 80 (b) x 30 (d) x 85 (h).

Väggskåp bredd

Breda väggskåp ger bättre överblick över vad som finns på hyllorna jämfört med smala. Förvaringsutrymmet blir också större. Bäst är 80 centimeter breda väggskåp med parluckor. Även 60 centimeter breda skåp bör ha parluckor om de placeras ovanför arbetsbänkar som ofta används. Skåpluckorna ska gå att öppna minst 130 grader. Parluckor ska gå att öppna oberoende av varandra och ska inte ha någon mittstolpe.

 Bild på ett väggskåp
Förvaring av specerier i väggskåp med grunda hyllor och parluckor. Måtten är 80 (b) x 30 (d) x 85 (h). På luckornas insidor finns fack för kryddor med mera.

Luckor på olika sätt

Vid sidan av sidohängda skåpluckor förekommer också skjutluckor samt olika typer av jalusiluckor eller vikluckor till väggskåp.

Skjutluckor kan löpa i sid- eller höjdled. Med skjutluckor och jalusier som löper i höjdled hamnar handtaget högt upp när luckan är uppdragen. Skjutluckor i sidled ger sämre överblick i skåpet.

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket