Material på inredning

Skåpluckorna i ditt kök sätter en stark prägel på utseendet. Vilka slags luckor du väljer har också praktiskt betydelse. Tänk på att valet av material och utformning är viktigt eftersom de klarar av stötar och smuts olika bra.

Släta ytor är till exempel lättare att hålla rena. Även ur miljösynpunkt är valet av material betydelsefullt. Olika slags golv och köksinredning påverkar miljön olika mycket, både när de tillverkas och när de en dag blir till avfall.

Vanliga material

Skåpluckor tillverkas oftast av spånskivor, MDF-skivor eller trä. MDF-skivan är en spånskiva, men med tätare struktur. Den kan därför användas för exempelvis profilerade luckor. Träluckor kan bestå av en ram och fyllning av trä. Luckorna kan också vara tillverkade av spånskivor med träfanér eller annat ytskikt.

Själva skåpstommen är oftast gjord av spånskivor med beläggning av melamin. Melamin består av impregnerat papper som pressas på skivan under tryck.

Ytbehandling och tålighet

Luckor kan vara målade, klarlackade eller laserade. De kan också vara försedda med någon typ av ytskikt, till exempel melamin, laminat, träfanér, metall eller av en folie av papper. Ytskikt av olika konstmaterial kan vara både mer eller mindre slitstarka än trä, beroende på hur träet är ytbehandlat. En nackdel med konstmaterial är att skador syns väl och är svåra eller omöjliga att reparera.

Hälsa och miljö

Spånskivor är snällare mot miljön eftersom de spar skog. Sammansatta plastmaterial är besvärliga ur miljösynpunkt när de ska tas om hand som avfall. Tänk på att om du köper någon form av tropiskt träslag bör du titta efter en FSC-märkning. Det är en garanti för att virket kommer från ett hållbart skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö. Det finns även Svanenmärkta köksinredningar. Svanen är Nordens officiella miljömärkning.

Handtag

Bygelhandtag är lättare att få grepp om med hela handen än andra handtag. Detta är särskilt viktigt om du har skadat handen eller har reumatiska fingrar.

Om du väljer att ha knoppar på din inredning bör de ha skaft så att det går att fatta tag i dem mellan pek- och långfingret. Undvik ytskikt med krom eller nickel med tanke på kontaktallergier. 

Senast granskad: 2017-01-30 Informationsansvarig:
Boverket