Bänkar ska tåla slitage

Arbetsbänkar i ett kök ska klara påfrestningar som vatten, värme, färgande ämnen, nötning och repning. De ska också vara lätta att hålla rena och tåla nötning utan att bli fula.

Rostfri klassiker

Diskbänken är en viktig arbetsyta. Rostfri plåt har länge varit vanligast. Det är ett bra material, men kan bli repigt efter en viss tids användning. Plåten kan även bli bucklig om du använder bänken som avställningsplats för heta kärl.

En rostfri diskbänk har inga skarvar mellan disklådorna och bänkytan. Bänkens uppsvängda kanter hindrar vatten från att rinna ner på golvet, i skarven till väggen eller till intilliggande bänkar. Den rostfria ytan är dessutom hygienisk och lätt att sköta. Om ytan är mattborstad undviker du även reflexer, då syns inte repor heller lika tydligt. Diskvänken kan också täcka bänkytorna på båda sidor om vasken fram till spisen.

Laminat

Laminat är ett vanligt bänkmaterial. Det består av skikt av hartsimpregnerat papper som pressas samman under högt tryck. Laminat nöts inte ner, däremot kan det få repor av till exempel en kniv. Laminat bör tåla 180 grader Celsius. Men varmare kärl bör inte ställas direkt på bänken.

Trä

Träbänkar av limmade lameller är behagliga att arbeta på. De flesta träslag åldras vackert även när de utsätts för nötning. Men tänk på att färgade ämnen och rost kan ge fläckar på träbänkar. Om du köper en träbänk ska träytan behandlas med paraffinolja eller vax enligt tillverkarens skötselråd. Tänk på att hårda träslag är tåligare än mjuka.

En fördel med träbänkar är att skador går att reparera genom att slipa och olja om dem på nytt. Du bör undvika att lacka bänken eftersom fett kan tränga in under lacken via repor. Varma kärl bör du inte ställa direkt på en träbänk.

Sten, klinker och kakel

Natursten, klinker och kakel är opraktiska material för arbetsbänkar. De har en mycket hård yta, vilket gör att glas och porslin måste hanteras försiktigt. Rost och syror kan ge fläckar på natursten, särskilt marmor och klinker. 

Diskhoar och stänkskydd

Diskhoar kan vara gjorda av rostfri plåt, plast, emalj, och porslin. Diskhoarna limmas fast vid bänkskivan i över eller underkant. En limning i underkant ger inte någon kant mellan bänken och diskhoarna.

Väggen ovanför bänkarna kan kläs med exempelvis skivor av laminat eller glas, kakel eller keramiska plattor. Tänk på att stänkskydd utan fogar är lättare att hålla rent.

Bild på en diskbänk med spis. Klicka på den för att få en större version

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket