Ljus och belysning

En bra belysning har en avgörande betydelse från arbetssynpunkt men även hur ett kök upplevs att vara i. Grundregeln är att ordna en bra kombination av allmänljus och arbetsbelysning.

Det är viktigt att ha både bra arbetsbelysning och allmänljus. Arbetsbelysning behöver du till exempel när du lagar mat eller använder matbordet för att läsa läxor, spela spel eller läsa. Allmänljus behöver du bland annat när du städar.

Dagsljus på olika sätt

Det är vanligt att placera matplatsen ljust vid ett fönster och arbetsplatserna längre in i köket. Det kan vara trevligt att ha fönster vid arbetsbänken så att det går att titta ut, men för att det ska fungera bra behöver det planeras på rätt sätt. Tänk på att om du får dagsljus rakt framifrån kan det blända, och om fönstren sitter högt över arbetsbänken kan du få skugga över bänken. Det bästa är om det går att få in dagsljus från sidan. 

 Bild på bänkbelysning
Bänkbelysningen bör placeras i väggskåpets framkant och vara avskärmad ut mot köket för att ge bra belysning på arbetsbänken. Taklampan bör både lysa in i skåpen och komplettera bänkbelysningen. Armaturen bör placeras ovanför bänkens framkant så att den som står vid bänken inte skuggar ljuset.

Alla platser där du arbetar i köket så som vid diskbänk, arbetsbänk, spis och matbord behöver bra lampor, oavsett om de ligger vid fönster eller inte. Tänk därför på att välja en belysning som ger tillräckligt mycket ljus och samtidigt inte bländar.

Det kan vara bra om det går att anpassa belysningen efter vad du gör för något i köket. Till exempel att dämpa eller tända upp mer vid behov. För att kunna anpassa belysningen till olika situationer är det bra att ha olika strömbrytare till olika armaturer. Genom att koppla en dimmer till de olika lamporna kan du lösa detta problem.

 Bild ett köksbord med en lampa över.
Matbordslampan bör belysa hela bordet, men inte blända och inte skymma den som sitter mitt emot. Ett vanligt mått för vuxna är 55-60 cm från bordet till lampans underkant. Barn har lägre ögonhöjd än vuxna. Lampan bör vara höj och sänkbar. Det är bra om den även kan förflyttas i bordets längdriktning.

Bländande och förmörkande material

Allt ljus, både dagsljus från fönstren och lampornas sken, reflekteras i rummets ytor. Det är samspelet mellan direkt ljus och reflekterat ljus som skapar ljusmiljön i köket. 

Tänk på att mörka ytor äter ljus och att blanka ytor kan ge reflexer som är obehagliga och tröttande för ögonen. Därför är det bra att undvika mörka blanka stänkskydd som ger spegelbilder och stjäl ljus samt blanka arbetsytor som reflekterar ljus upp i ögonen.

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket