Planera inte köket för trångt

Ett vanligt klagomål är att det är alltför trångt i köket. För lite utrymme kring matplatsen, trånga passager och inåtgående dörrar är några exempel.

När flera personer deltar i matlagningen behövs det mer än en fungerande arbetsplats och tillräckligt med utrymme för att kunna röra sig mellan bänkar och bord. Det är bra om det är 120 till 140 centimeter mellan två parallella bänkar eller mellan bänk och vägg.

Utrymme kring matbord

Matbord bör vara minst 80 centimeter brett och ha 80 centimeter fri yta på vardera sida. 50 centimeter för stolen och 30 centimeter för den som ska ta sig fram till stolen, sätta sig eller resa sig. Total bredd för matplatsen blir då 240 centimeter.

 Bild på två personer som sitter vid ett köksbord
Minimått för matplats

Tänk på att en rullstol behöver 120 centimeter vid sidan av bordet. Breddmåttet blir då 280 centimeter. Med stolryggarna vända mot bänkskåpen, spis eller vask blir totalbredden 340 till 360 centimeter. Vill du kunna passera förbi lägger du till 30 centimeter mellan bänken och matbordet.

 Bild på bänkhöjd
Rullstol behöver 120 cm vid sidan av bordet. Breddmåttet blir då 280 cm.

Se upp för dörrkrockar

Tänk på att inåtgående dörrar i köket kräver extra utrymme. Om dörren in till köket är placerad intill ett skåp eller arbetsbänk är det stor risk för kollisioner. Går dörren utåt bör avståndet vid handtagssidan från dörrkarmen vara minst 20 centimeter. Med en inåtgående dörr bör avståndet mellan dörrkarm och arbetsbänk vara minst 40 centimeter. Om diskmaskinen är placerad här bör avståndet vara minst 60 cm.

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket