Planlösning och köksinredning

När du ska välja köksinredning finns det mycket att tänka på. Till en början måste du bestämda dig för vilken planlösning du vill ha.

Det finns i huvudsak tre olika planlösningsprinciper att välja mellan;

  • rak bänkinredning (rakt kök)
  • två parallella bänkar (parallellkök)
  • vinklad bänkinredning (vinkelkök)

Vilket alternativ som passar dig bäst beror på ditt köks läge. Ett rakt kök och vinkelkök kräver större fasadlängd. Parallellkök är djupare, men har en mer avskild matplats. Ska du rusta upp eller bygga om ett befintligt kök bör du utgå från det som finns. Tänk på att spis och diskho alltid bör placeras så att man inte behöver lyfta varma kastruller över golvet.

Planerna har inredningslängder som är avsedda för ett fyra personers hushåll. I alla exempel finns ett högskåp med plats för ugn och mikrovågsugn med avställningsuta intill. Tänk  på att måtten på skåp och andra inredningsdetaljer variera för olika tillverkare. Kontrollera därför noga vilka mått det är som gäller hos den tillverkare du har valt.

Bild på ett rakt kök

Bild på ett parallellkök

Bild på ett vinkelkök

Skåpinredning

Det vanligaste är att inreda kök med skåp som går hela vägen från golv till tak. En sådan inredning är lättstädad och ger plats för osynliga dragningar av el och ventilation i en så kallad takanslutning ovanför vägg- och högskåpen. Det går även att dra el, vatten och avlopp i socklar under skåpen.

Bänkskåp

Med hjälp av olika höjder på socklarna och skåpstammarna går det att variera bänkhöjden mellan 65 och 100 centimeter. I höga golvsocklar går det att placera extra lådor eller backar för sådant som inte används så ofta. Djupmått för högskåp och bänkskåp är som regel 60 centimeter inklusive lucka, men även andra mått kan förekomma hos olika tillverkare.

Väggskåp

Väggskåp är vanligtvis 30 centimeter djupa, olika mått finns hos olika tillverkare. Även höjden variera för olika tillverkare. Med en takhöjd på 240 centimeter är 85 centimeter höga väggskåp lämpliga. Har du högre takhöjd kan 100 centimeter höga väggskåp vara bra. Under väggskåpen finns det plats att sätta bänkbelysning och eluttag.

Gavelskivor

En gavelskiva (täckskiva) kan användas för att täcka gaveln på ett kyl- eller frysskåp. Gavelskivan kan också vara lika hög som bänkinredningen för att täcka gaveln på en diskmaskin och fästa diskbänken i.

Köksö

Om du har gott om plats kan en köksö vara ett bra tillskott. Den enklare formen av köksö är en fristående köksbänk där flera kan stå runt om och arbeta. En köksö kan också innehålla både spishäll och diskho. Tänk på att det kan vara svårt att klara en fungerande spisventilation och ordna vatten- och avloppsinstallationerna från en köksö.

Tänk på att måtten på skåp och andra inredningsdetaljer kan variera från tillverkare till tillverkare. Kontrollera därför noga vilka mått det är som gäller hos den tillverkare du har valt.

Senast granskad: 2017-03-10 Informationsansvarig:
Boverket