Flytta hemifrån

Det är mycket att tänka på i samband med att du ska flytta hemifrån. Innan du börjar leta kan det vara bra att fundera på vilken typ av boende du vill ha, var du vill bo och hur mycket det får kosta.

Ta reda på vilka boendealternativ som finns i staden du vill bo. En hyresrätt är en lägenhet som du hyr. Du betalar hyra varje månad och kan kontakta din hyresvärd om det uppstår problem i lägenheten. Att köpa en bostadsrätt innebär att du köper en andel i föreningen och rätten att använda en viss bostad. Som bostadsrättshavare kan du påverka mycket, både när det gäller din lägenhet och hur utemiljön ser ut. Är det svårt att hitta boende kan du behöva hyra en bostad i andrahand. Reglerna skiljer sig åt om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt i andrahand.

Läs mer om olika slags boenden 

Att hyra i andrahand

Tänk på detta när du ska flytta hemifrån

Mer information om vad du ska tänka på när du flyttar hemifrån finns på Konsumentverkets webbplats Hallå konsument. Läs om vad det kan kosta med eget boende, hur du hittar boende och vilka försäkringar och abonnemang som är viktiga att skaffa.

Att flytta hemifrån på Hallå konsument

Senast granskad: 2016-03-04