Bostadsrätt

Hur hantera granne som klagar på barnen?

Läst: 17044 gånger · 3 svarsinlägg

2014-04-01
20:26
Branson Inlägg: 1 Medlem: 2014-04-01
Bor i lägenhet i Brf i Stockholms innerstad. Har två döttrar i fyra till fem års åldern.  Grannen nedanför har kommit upp vid fyra tillfällen och klagat på ett otrevligt sätt. Vi förstår att han tycker att det hörs men vi kan samtidigt inte tvinga våra barn att sluta leka. Det är ett gammalt hus från början på 1910-talet och ganska lyhört. Han har hotat med att gå till styrelsen. Hur ska vi hantera detta? Vart kan vi vända oss för att få råd?   Har pratat med SBC, Hyresgästföreningen och senast Konsumentvägledningen i Stockholms kommun och alla bara hänvisar vidare.   Tacksam för råd.
Svara Citera Anmäl
#1
2014-04-01
21:16
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Att barn både låter, hörs och syns i ett flerbostadshus, är någonting vi alla får acceptera. Det finns flera fall som prövats, men du behöver inte vara orolig. Man kan inte förverka en bostadsrätt p g a att barnen hörs.

Problembeskrivningen låter bekant. En barnfamilj som flyttar in i en våning i "stenstaden", lägenheterna är ju stora och luftiga och rymliga för en barnfamilj. Men stenstadens våningar befolkas nästan uteslutande av äldre välbeställda pensionärer, som vill ha lugn och ro. Ursäkta om du tycker jag generaliserar, eller så är jag rent av huvudet på spiken.

Du skall nästa gång din granne kommer upp, upplysa denne om att du inte accepterar fler påstötningar från denne, utan hänvisa din granne till styrelsen. Grannens klagande är i din värld att tolka som trakasserier.

Ytterligare ett klagomål, och du går till styrelsen och anger att du och din familj känner er trakasserade.

Eller så tar din granne dig på orden, och går själv till styrelsen.

Hur som helst, det landar där. Styrelsen har då att utreda huruvida det är en "störning" i lagens mening. Om de gör sin läxa (tar juridisk hjälp eller läser på i andra rättsfall) så kommer de komma fram till att det inte rör sig om en störning. Då skall klagande granne upplysas om detta, och denne skall samtidigt uppmanas att ej störa er mera med ogiltiga klagomål.

Tyvärr är risken att styrelsen inte gör sin läxa, och kanske är de av samma uppfattning rörande "lugn och ro", då kommer de anmoda dig att vidta rättelse. Ditt svar skall då omedelbart vara du ber dem visa på vilka grunder. (Lag och rättsfall). Hjälper inte det får du ta juridisk strid.

Jag känner till flera fall där familjer vänt åter från den centrala våningen, då de inte orkat med klagomålen på deras barn. Tyvärr är min erfarenhet att löser inte styrelsen detta snabbt och korrekt, så kommer ni med största sannolikhet att vilja flytta därifrån ganska snart.

Svara Citera Anmäl
#2
2015-06-07
20:51
västanvind Inlägg: 3 Medlem: 2015-06-07
Det borde vara en självklarhet att man inte vill störa sina grannar. Har man barn som gör det, får man försöka dämpa ner dem lite, när de hörs som mest. Det ingår i föräldrarollen.

Svara Citera Anmäl
#3
2015-06-07
20:52
västanvind Inlägg: 3 Medlem: 2015-06-07
Det borde vara en självklarhet att man inte vill störa sina grannar. Har man barn som gör det, får man försöka dämpa ner dem lite, när de hörs som mest. Det ingår i föräldrarollen.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare