Bostadsrätt

Styrelsens befogenheter - onödiga renoveringar

Läst: 1635 gånger · 4 svarsinlägg

2018-11-13
22:21
plasticm.. Inlägg: 2 Medlem: 2018-11-13
Vilka rättigheter har man som medlem i en bostadsrättsförening som är ständigt på jakt efter (ibland onödiga) renoveringar och byggprojekt? Vår förening är bra på många sätt, men den drivs av ett gäng mest äldre gubbar som hela tiden vill renovera och ändra både utanför och inne i lägenheterna. Det kan låta bra och rimligt, och det är säkert många som skulle tro sig vara avundsjuka, men det har börjat bli nästan omöjligt att helt enkelt bara bo i fred. Det drivs projekt hela tiden - hantverkare behöver jämt tillträde och det är alltid något som ska uppdateras, rivas ut, ställas in, undersökas eller mätas. Jag och min sambo är ganska aktiva inom föreningen - går på alla möten, hjälper till med olika uppgifter osv, men sitter inte i styrelsen. Nu till frågan: idag fick alla i huset ett mejl om att alla fönster ska tas ut nästa vecka och vara borta en månad. Det fina, gamla glaset i de oerhört vackra fönstren ska ersättas med 'energiglas', och vi som har persienner i fönstren får inte heller någon garanti att de sitter kvar när vi får fönstren tillbaka. Under tiden som fönstren är borta ska 'paraplyer' helt täcka fönstren - så under advent och nästan till jul är vi helt instängda - och hantverkarna säger sig behöva tillträde till samtliga lägenheter alla veckodagar hela månaden. Detta onödig projekt har inte diskuterats på något möte eller förvarnats på något sätt (nej - vi har inte missat något möte). Alla fönster är i jättebra skick och supervackra. Projektet har helt enkelt motiverats med att "ordförande lyckats fått till ett riktigt fördelaktigt avtal med leverantören". Har styrelsen verkligen rätt att driva sådana här projekt på så kort varsel, och utan att ens diskutera ett så stort ingrepp innan?
Svara Citera Anmäl
#1
2018-11-14
09:18
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Styrelsen råder över planering och utförande av underhåll på föreningens hus. Varken stämman eller någon myndighet utifrån kan fatta beslut som inskränker den rätten.

Stämman utser den för föreningen och föreningens medlemmar mest lämpliga styrelse.

Har medlemmarna synpunkter på hur styrelsen sköter sitt uppdrag så bör de via stämman ändra i styrelsens sammansättning.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-11-14
15:31
plasticman Inlägg: 2 Medlem: 2018-11-13
https://www.lawline.se/answers/4601

"I en bostadsrättsförening måste vissa beslut fattas av föreningsstämman medan vissa beslut kan fattas av styrelsen. Om beslutet rör större om eller tillbyggnader är det ett beslut som skall fattas av föreningsstämman. Rör beslutet däremot renoverings- eller underhållsarbeten inom normala gränser kan styrelsen normalt fatta ett sådan beslut på egen hand. Att styrelsen kan fatta beslutet hindrar naturligtvis inte att man ändå låter föreningsstämman besluta i frågan. Fönsterrenovering får väl typiskt sett anses vara att hänföra till underhåll, om det finns ett behov och det inte innebär stora påfrestningar för föreningens ekonomi och torde således inte kräva ett stämmobeslut, men då det innefattar tillträde till samtliga lägenheter kan det dock vara lämpligt att ändå låta föreningsstämman ta beslutet."

Notera: "om det finns ett behov" och "då det innefattar tillträde till samtliga lägenheter kan det dock vara lämpligt att ändå låta föreningsstämman ta beslutet"

Svara Citera Anmäl
#3
2018-11-14
18:06
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Jag håller inte med om ovanstående alls.

Styrelsen har ansvaret - alltså har den befogenheten. Allt annat vore orimligt.

Lawlines svar (som hänvisas till ovan) är ett hopkokat rappakalja som varken har stöd i lagstiftningen eller är praktiskt tillämpbart ute i föreningarna.

Sedan är det givetvis så att många styrelser springer till stämman med allehanda beslut hela tiden ändå. Och oftast går det bra. Men i skarpt läge (där styrelse och stämma har olika syn på en fråga) så är det mycket viktigt att styrelsen självt råder över allt som de är ansvariga för. Och prövas det rättsligt så är det precis där det kommer att landa.

Omvänt fast exakt lika gäller för innehavarna i deras bostadsrätter. Ansvar = befogenhet som ligger väldigt nära eget ägande vilket är prövat och fastställt i mängder med domar.


Svara Citera Anmäl
#4
2018-11-28
16:46
Andreas__83 Inlägg: 3 Medlem: 2018-11-07
Hej,

Fråga: TS skriver att renoveringen sker med stöd av att "ordförande lyckats fått till ett riktigt fördelaktigt avtal med leverantören". Därtill kan det tolkas att det inte finns ett aktuellt underhållsbehov eller att det följer underhållsplanen och att detta sker av kommersiella skäl. Det kan därför ifrågasättas om det finns skäl för en renovering.

Men, jag håller med @Bättre BRF att styrelsen har underhållsansvaret och därför har rätt att byta ut fönster utan stämmobeslut. Dock är det givetvis fördelaktigt att ett sådant stort ingrepp dras som informationspunkt på en stämma eller liknande eftersom det troligtvis medför en inte obetydligt ekonomisk påfrestning för föreningen.

Det finns möjligheter att kräva en extrastämma, men då måste 10% (?) av föreningsmedlemmarna skriva på behovet av stämma samt vara tydliga med skälet om att fönsterbytet skall redovisas i detalj samt redogöra för eventuella konsekvenser för den boende bla.

- hur påverkar det innertemperaturen, tar man bort fönster lär det påverka möjligheten att bevara värmen i lägenheten
- om det behövs extraelement (Eldrivna) vad är processen för att kräva ersättning för merkostnaden av att driva dessa (givet att Föreningen har en skyldighet att tillhandahållen en innertemperatur av X-antal grander
- osv osv.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare