Bostadsrätt

Balkong

Läst: 760 gånger · 2 svarsinlägg

2019-01-09
22:24
lenahall.. Inlägg: 7 Medlem: 2017-04-12
Påtalade för styrelsen för mer än år sedan att min balkong gungade oroväckande. De lovade att föja upp detta. Balkongerna är inte besiktigade de senaste 10 åren vad mina grannar som bott längre än mig säger. Inget händer. För ca 8 månader sedan fick vi som har balkonger rådet att använda balkongerna med försiktighet och någon månad senare rådet att inte vistas på balkongerna. Vi får inte veta problemet och inte se någon besiktningshandling för den finns tydligen inte skriftligt. Frågade då om jag får viss avgiftsbefrielse då jag inte kan nyttja balkongen och denna inte åtgärdas. Får inget svar av styrelsen. Bor i Norrland och vet att det om vintern kan komma mycket snö på balkongen, som jag som bostadsrättshavare är skyldig att skotta bort så att inte balkongen rasar. Annars kan ju jag bli skadeståndsskyldig om balkongen rasar. Har för ett par månader sedan frågat styrelsen om det är o.k. att jag inte skottar bort snö och slipper ev. skadeståndsanspråk om balkongen rasar, då de sagt att jag inte ska vistas på balkongen. De säger att detta ska det kolla med HSB men återkommer inte i frågan. Vad gör jag när snön kommer i stora mängder? Det är ju inte fråga om att den gör det utan när och det kan ju vara om några dagar.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2019-01-14 10:16]
Svara Citera Anmäl
#1
2019-01-14
10:16
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Balkongen brukar räknas som en del av fasaden. Därför är det bostadsrättsföreningen som bär ansvaret för det yttre underhållet. Fastighetsägaren, i ditt fall bostadsrättsföreningen, ansvarar för att balkongerna är säkra och för att eventuella skador åtgärdas i tid. Om olyckan är framme är det fastighetsägaren som bär ansvaret.

Föreningen bär dock inte hela underhållsansvaret för balkongerna. Den boende ansvarar för det ”inre underhållet” på balkongen, som till exempel ytbehandling av balkonggolvet, insidan av balkongräcke och snöskottning, Föreningen ansvarar för själva betongstommen (det yttre underhållet).

Eftersom det inte finns några lagar som reglerar hur ofta balkongerna måste besiktigas, är det viktigt att du, helst skriftligt, påtalar behovet av besiktning för din styrelse. Liksom du gjort, påtalar att du inte kan sköta ditt inre underhåll, snöskottningen, då du avråds för att vistas på balkongen.

Eftersom du bor i ett HSB-hus kan du själv vända dig till HSBs jurister och prata med dem.
Får du inga svar från din styrelse, eller problemet inte löser sig, kan du alltid göra en anmälan till hyresnämnden och be dem pröva ärendet, eller om föreningen accepterar detta, en medling.

Du hittar kontaktuppgifter här:
HSB https://www.hsb.se/norr/medlem/privatperson/juridisk-radgivning/

Hyresnämnden http://www.hyresnamnden.se/Kontaktuppgifter/Hyres--och-arrendenamnden-i-Umea/

Svara Citera Anmäl
#2
2019-01-21
22:58
lenahallefors@h.. Inlägg: 7 Medlem: 2017-04-12
Tack för bra tips. Gör som du säger och berättar hur det går.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare