Bostadsrätt

Ovk

Läst: 392 gånger · 1 svarsinlägg

2019-05-07
11:48
Alemao Inlägg: 1 Medlem: 2019-05-07
Köpte nyss en bostadsrätt till vår son Vid ovk kontrollen imorse konstaterade besiktningsmannen att köket saknar ventil för utsläpp av os och annat vid matlagning Den förre innehavaren har flyttat köket från ett rum vägg i vägg med nuvarande kök Där sitter rökgången som borde ha ingång i nuvarande kök Vem är ansvarig för att nu bekosta korrigering? Vänligen klargör och hänvisa till gällande lagstiftning /Alemao
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2019-05-10 10:05]
Svara Citera Anmäl
#1
2019-05-10
10:05
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
I en bostadsrättsförening är det normalt sett föreningen som ansvarar för underhållet av ventilationssystemet. Detta framgår av 7 kap. 12 § 2 st. bostadsrättslagen att bostadsrättshavaren inte ansvarar för reparationer av ventilationen. I en bostadsrättsförening är det alltså föreningens styrelse som ansvarar för underhållet av ventilationssystemet. Om det gäller en ventilationskanal som föreningen har försett lägenheten med samt om ventilationskanalen tjänar fler än bara din lägenhet och måste åtgärdas, så är det en kostnad som föreningen bör stå för. Om inte föreningen tar sitt ansvar för ventilation, ventil och luftinsläpp, så kan bostadsrättshavaren själv åtgärda felet och kräva ersättning från föreningen för den kostnaden. Detta under förutsättning att ventilen räknas som en del av ventilationskanalen. Om den inte gör det så är det bostadsrättshavaren som är ansvarig för att ordna en ny fungerande ventil till köket.

I ert fall låter det dock som om det funnits en fungerande ventil, men som tidigare bostadsrättshavare inte tagit hänsyn till då de flyttat köket. Något ni skulle kunna kräva säljaren på ersättning för att åtgärda, under förutsättning att det skulle kunna räknas som ett dolt fel, vilket jag har svårt att tro.
Avsaknaden av ventil borde förmodligen ha upptäckts vid en ordentlig undersökning av lägenheten innan köp, och då är det inget ni kan få rättelse för.

Om föreningen godkänt att köket flyttas och att man tar bort ventil, eller i efterhand godkänt flytten av köket skulle ni eventuellt kunna ställa föreningen till ansvar, men då måste ni kunna bevisa att föreningen varit vårdslös eller försumlig, som godkänt en renovering där man renoverar bort ventilation.

Du kan läsa mer om ansvar för ventilation i bostadsrätt här:
https://lawline.se/answers/vem-ansvarar-for-ventilationen-i-en-bostadsrattsforening

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare