Bostadsrätt

Fel fall på vatten i dusch

Läst: 58918 gånger · 9 svarsinlägg

2009-03-19
18:13
ladybird.. Inlägg: 3 Medlem: 2009-03-04
Har precis bytt duschväggen i badrummet, från en rundad på skena till en rundad vikbar. Det visar sej nu när man duschar att vatnnet rinner över halva badrummet och inte så mycket till golvbrunnen. När vi had den andra duschen höll sej det mesta av vattnet innanför, lite rann ut pga dåligt med silikon. Antar att man har lika stor undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt som vid hus men hur hade man kunnat upptäcka detta då det är två typer av dusch? Tilläggas ska att en av föregående ägare (inte den senaste) har renoverat badrummet från standardutförandet och man kan ju undra hur de avvägde fallet. Kan man lösa detta på nåt smidigt sätt utan att göra om hela golvet och vad göra?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2010-12-09 10:09]
Svara Citera Anmäl
#1
2009-03-22
19:48
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Köp av bostadsrätt omfattas av köplagens regel och inte av jordabalken som gäller för det man i dagligt tal kallar för köp av hus. Generellt kan jag säga att utgångspunkten vid köp av bostadsrätt är att man som köpare ej kan åberopa fel som man antas ha bort känna till/upptäcka vid köpet genom en noga undersökning av bodtadsrätten. Säljaren ansvarar för löften & utfästelser som den lovat, och får naturligtvis inte ha handlat i strid mot tro och heder, "ljugit och/eller lovat sådant som inte infriats". Läs mer om undersökningsplikten på http://www.omboende.se/sv/Kopa1/Kopa-bostadsratt-/Undersokningsplikt-och-besiktning/  Jag tolkar dock ditt inlägg som om du själv eller genom anlitande av någon efter inflytt har bytt duschväggen i badrummet? Om detta stämmer har du kanske själv ändrat på konstruktionen och det problem du upplever med vattnet kan kanske ha orsakats av detta och inte ha funnits där från början, vid köp? Hur länge sedan är det du köpte bostadsrätten? Det finns en hel del kompletternade frågor och många saker att ta hänsyn till. Har du "orsakat detta själv genom byte av duschväggen" kan enligt min mening rimligtvis inte säljaren ställas till svars. En annan fråga är om du anlitat en besiktningsman innan köp av bostadsrätten? Köpte du bostadsrätten genom en mäklare, kan kanske även mäklaren berätta för dig hur du ska gå tillväga "om det är ett fel som du upptäckt efter inflytt". Mitt råd är att du vänder dig till konsumentvägledaren i din kommun för ytterligare diskussion. Kontaktinfo hittar du med följande länk: http://www.konsumentvagledare.konsumentverket.se/ Efter mer information så kan du, om du ser det befogat, diskutera/reklamera problemet till säljaren och försöka nå en uppgörelse, eller anlita ett ombud osv. Att skriva en reklamation själv kan du få hjälp med av Konsumentverkets klagoguide http://www.konsumentverket.se/klagoguiden/

[Innehållet redigerades senast 2009-03-22 20:32]

Svara Citera Anmäl
#2
2009-03-23
09:24
Kenny Inlägg: 5 Medlem: 2009-01-20
Fallet är väl en sådan sak man ska kontrollera när man köper bostadsrätten. I det fall en fackman har gjort arbetet och det finns kvitton m.m. kvar samt att det är gjort så nyligen att den som har utfört det fortfarande har ansvar för det så skulle man säkert kunna kräva att de måste göra om det med rätt fall. Hela våtutrymmet ska ju falla mot golvbrunnen. Inte bara i duschutrymmet.  Annars får man väl försöka stoppa vattnet innan det kommer ut till det dåliga fallet. Någon gummilist kanske skulle kunna hjälpa till. Annars är ju just en duschkabin eller tätare duschvägg enda sättet att lösa det och hindra vattnet att ta sig ut tror jag.

Svara Citera Anmäl
#3
2009-03-23
11:42
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Ett litet tillägg till föregående inlägg. Om det är en fackman som byggt badrum åt tidigare bostadsrättshavare och fallet till golbrunn blev fel redan då, så kan inte nuvarande bostadsrättshavare klaga på det arbetet till den hantverkare som utfört jobb åt tidigare bostadsrättshavare. Det är bara gentemot sin avtalspart som man kan klaga. Alltså till den man köpt bostaden av. Under förutsättning att det var ett s.k. dolt fel. Ett tips då man tittar på bostad är att alltid har med en kula. Om man vill kontrollera fall i badrum så kan man  lägga kulan på badrumsgolvet och se vartåt den rullar. Helst skall den rulla mot golvbrunnen.

Svara Citera Anmäl
#4
2009-03-23
16:17
Moderator Inlägg: 39 Medlem: 2009-01-16
Moderator
Hej! Mer information om renovering av badrum finns i OmBoendes artikel Renovering av våtutrymmen och kök. Hälsningar OmBoendes Moderator.

Svara Citera Anmäl
#5
2009-03-24
17:09
Nisse Räv Inlägg: 17 Medlem: 2009-01-14
Intressant diskussion, det där med lutningen på golv kan ju vara knepigt att upptäcka. Det ska ju trots allt ändå vara så pass plant att man kan stå stadigt när man duschar. Mycket smart tips det där med en kula tycker jag! materialet som använts i våtutrymmet är ju också något att kolla upp. Är det kakel så får man ju kolla fogar etc., om det är någon fomr av våtrumsmatta så får man särskilt kolla skarvarna, men även så att det inte finns hål/förslitningar i mattan. Våtrum som inte gjorts av fackman ska man väl rent generellt alltid vara lite misstänksam emot, eller vad säger ni? / Nisse

Svara Citera Anmäl
#6
2010-11-30
15:45
soma Inlägg: 4 Medlem: 2010-11-11
vwiez skrev: Ett litet tillägg till föregående inlägg. Om det är en fackman som byggt badrum åt tidigare bostadsrättshavare och fallet till golbrunn blev fel redan då, så kan inte nuvarande bostadsrättshavare klaga på det arbetet till den hantverkare som utfört jobb åt tidigare bostadsrättshavare. Det är bara gentemot sin avtalspart som man kan klaga. Alltså till den man köpt bostaden av. Under förutsättning att det var ett s.k. dolt fel. 
Jag har en fråga:
Om man klagar hos tidigare ägare angående dold fel så kan tidigare ägaren reklamera hos företag som gjorde jobbet? Eller om man säljer lägenhet så upphör rätt till reklamation?

Svara Citera Anmäl
#7
2010-12-01
08:24
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Ja, tidigare ägare kan reklamera hos företaget. Nej tidigare ägares reklamationsrätt upphör inte gentemot företaget för att man säljer lägenheten, men företaget behöver inte ta emot en reklamation från den nya ägaren på det undermåliga arbetet.
Det är bara den som är avtalspart till hantverkaren, dvs den som beställt och betalat för tjänsten som kan reklamera till hantverkaren; den andra avtalsparten. Den privatperson som köpt lägenheten av en den privatperson som anlitade hantverkaren får klaga gentemot säljaren om det är ett dolt fel, dvs ett sådant fel som man inte kunnat upptäcka. Inget hindrar dock att man vid alla fel man upptäcker kan be säljaren att göra en reklamation gentemot den hantverkare som gjort ett undermåligt arbete, men du kan inte tvinga säljaren att göra detta. Normalt sett har konsumenten 10 års reklamationsrätt på arbete på fast egendom, (oavsett om man bor kvar i lägenheten eller ej) men bara 2 års reklamationsrätt enligt köplagen när man köpt lägenheten av en privatperson (om man inte avtalat om något annat). Nedan hittar du länkar till de lagar som är aktuella i sammanhanget.

Svara Citera Anmäl
#8
2010-12-03
15:21
soma Inlägg: 4 Medlem: 2010-11-11
För att förtydliga:
Om jag säljer min lägenhet och det finns en dold fel (fel underlag för tätskikt på väggarna) så är jag ansvarig gentemot köparen i 2 år? Blir det nån skada efter 2 år  på grund av det  så blir jag inte ansvarig längre?
Vad händer om jag inte upplyser köparen om det dolda felet (det är dold men jag vet om det)?

Vill inte framstå som oärlig person bara vill veta vad är det som gäller.

Svara Citera Anmäl
#9
2010-12-09
10:09
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Enligt köplagen, som reglerar köp mellan 2 privatpersoner,  kan man reklamera ett fel i upp till 2 år, om man inte avtalat om kortare eller längre reklamationsfrist. Om det går att bevisa att säljaren har handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder, kan man enligt 33§ i köplagen ändå åberopa att det finns ett fel som säljaren är ansvarig för. Huruvida undanhållandet av att det finns ett fel i tätskiktet anses som grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder kan jag dock ej svara på.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare