Bostadsrätt

Bygget går i konkurs???

Läst: 24304 gånger · 2 svarsinlägg

2010-02-21
15:14
hazze999.. Inlägg: 1 Medlem: 2010-02-21
Finns det något sätt att försäkra sig på om ett nybygge skulle gå i konkurs och man har betalat en handpenning. Alltså något sätt att få tillbaka handpenningen om byggfirman går i konkurs och bygget inte blir av?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2010-02-22 16:49]
Svara Citera Anmäl
#1
2010-02-22
16:49
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Hej! En byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd ska enligt lag normalt finnas när ett småhus uppförs eller byggs till. Det är konsumentens ansvar att se till att sådan försäkring finns. Byggfelsförsäkringen omfattar fel och skador som upptäcks och anmäls efter slutbesiktningen, inom tio år. Färdigställandeskyddet ska täcka extra kostnader för att slutföra husbygget, om byggbolaget går i konkurs under byggtiden eller av annat skäl inte klarar att bygga klart huset. På följande länk hittar du mer information om dessa försäkringar http://www.omboende.se/sv/Bygg...    Här finns också en länk till Konsumenternas försäkringsbyrå som har mer info och jämförelse kring försäkringar.  

Svara Citera Anmäl
#2
2010-04-28
09:36
Jonte_1953 Inlägg: 58 Medlem: 2009-01-22
Eftersom frågan ställdes under rubriken "Bostadsrätt" och inte under rubriken "Hus" eller "Bygga och renovera" kanske din fråga gäller köp av en bostadsrättslägenhet vid konkurs hos entreprenören. Det finns en försäkring som heter Byggsäkerhetsförsäkring Entreprenadtid för bostadsrätt som är en frivillig försäkring. Den täcker merkostnader som föreningen får i en konkurs och är tänkt att täcka kostnaderna för ett nytt avtal med en annan entreprenör som slutför bygget enligt de ursprungliga planerna. Dessutom tar försäkringsbolaget över ansvaret att köpa eventuellt osålda lägenheter så att de övriga köparna inte får några extra kostnader därför. De pengar du har betalat som handpenning är skyddade hos Bolagsverket (inte om du betalat till byggentreprenören) eftersom det alltid måste finnas en säkerhet för dessa pengar samt för insats/upplåtelseavgift där. Detta gäller alltid när den slutliga kostnaden inte är känd, d.v.s. föreningen har en pågående byggentreprenad.  Inte vid ombildningar.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare