Bostadsrätt

Kakelugn med eldningsförbud - säljaren uppgav att det gick att elda!

Läst: 24364 gånger · 2 svarsinlägg

2010-03-29
22:40
sannasni.. Inlägg: 1 Medlem: 2010-03-29
Hej! Vi köpte vår lägenhet för exakt ett år sedan. Säljaren uppgav att de brukade elda i kakelugnarna, och mäklaren uppgav under visningen att de gick att elda i dem. I prospektet står ingenting om kakelugnarna. Vi har nu i föreningen genomfört en besiktning av samtliga kakelugnar och det visar sig nu att våra kakelugnar inte alls går att elda i utan att man tätning av rökkanalerna. En granne till oss gjorde detta och betalade då 30 000 kr för tätning av en kakelugn. Vad gäller här? Jag ser i forumet att flera nämner undersökningsplikt och dolda fel, men enligt flera andra artiklar jag läser på nätet gäller inte undersökningsplikt bostadsrätter utan enbart fastigheter (alltså villor..). Köp av bostadsrätt går under konsumentköplagen. Någon som VET något om detta, utan att spekulera? Kan vi gå tillbaka till säljaren då han uppgivit att de eldat i kakelugnarna och att de fungerar när de i själva verket inte gör det?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2010-03-31 13:23]
Svara Citera Anmäl
#1
2010-03-30
13:30
elikar Inlägg: 22 Medlem: 2008-12-09 - Kontot är avslutat
Jag tycker du ska läsa den här artikeln. http://www.omboende.se/sv/Kopa... Där står klart och tydligt vilka lagar som gäller och framförallt - du har undersöknngsplikt även när du köper en bostadrätt. Via bifogad länk hittar du mycket information om att köpa bostadsrätt om du sedan går in under Äga i toppmenyn hittar du även information om att äga bostadsrätt.

Svara Citera Anmäl
#2
2010-03-31
13:23
Collin Inlägg: 404 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Hej, du har undersökningsplikt som gäller vid köp av bostadsrätt. Läs mer om din undersökningsplikt för bostadsrätt under omboende sedan kan du även läsa mer under dolda fel Du hittar även mer förklaring på dessa sidor om de lagar och regler som gäller, en bostadsrätt är lös egendom och det vi i vardagligt tal kallar hus är så kallad fast egendom. I detta fall kan en väg vara att du börjar med att kontakta mäklaren och förklarar ditt dilemma & samtidigt kontaktar säljaren och se om ni kan lösa detta. De frågor som bland annat aktualiseras är om du har fått korrekt information vid köp? Har mäklaren uppfyllt sitt ansvar? NÄR, vid vilken tidpunkt "blev det/är det fel i kakelugnarna" ? Sedan så är det bevisbördan, jag uppfattar på ditt inlägg ovan att du inte har skriftligt någonstans att kakelugnarna skulle vara fungerande? Eller menar du i ditt inlägg ovan att kakelugnarna är igenmurade så att det inte går/aldrig har gått att elda i dem? För mer inforamtion om  vad du kan göra tex. ARN mm kan du även läsa i ett av mina andra svar på forumet Svara Citera
Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare