Bostadsrätt

Dolt fel!!!

Läst: 33166 gånger · 4 svarsinlägg

2010-04-22
22:37
Riccy86 Inlägg: 2 Medlem: 2010-04-22
hallå. jag har köpt en lägenhet där de efter några veckor kom upp en vidrig avloppslukt.. när jag tar bort badkars locket och sedan brunns locket, för att rensa ur ifall de är nå skit i vattenlåset eller brunnen. så ser jag att vattenlåset är förbi kaklat med ca 10 cm.. alltså de e helt omöjligt att rengöra eller få ur den vita koppen ur brunnen...  kaklet kommer inte från stammbytet som gjordes för ca 15 år sedan.. och inte häller gjort av förra ägaren som har bott i lägenheten i ca 11 år..  men när jag frågar förra ägaren så säger hon att, cittat: ska jag vara ärlig så brydde jag mig inte!... jag frågar ordförande och han säger att dom inte kan hjälpa mig på nått sett, för att de inte e gjort i samband med stambytet..  jag har tagit dit kakelsättare som har fått kolla på badrummet, och säger att de e bedrövligt gjort!      där står jag..  jag anser detta som ett dolt fel, förra ägaren nämnde ingenting om detta vid säljning varken skriftligt eller muntligt..      hur går jag till väga.. vad har jag rätt till att göra? 
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2010-04-23 14:08]
Svara Citera Anmäl
#1
2010-04-23
14:08
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Hej!
Ett dolt fel är något som finns där redan när du köper bostaden och som du inte kan upptäcka vid en noggrann besiktning. Om du själv kan upptäcker felet genom att ta bort badkars- och brunnslocket så kan det vara tveksamt att hävda dolt fel.
Felet ska ha funnits i bostaden redan när du köpte den men  inte gått att upptäcka vid en noggrann besiktning. Det ligger ett stort ansvar på dig som köpare att du ska ha uppfyllt din undersökningsplikt för att felet ska räknas som dolt. För att till fullo uppfylla sin undersökningsplikt behövs oftast att man tar hjälp av fackkunning och opartisk besiktningsman. Du kan läsa mer om undersökningsplikten i artikeln Undersökningsplikt och besiktning på denna sida. Om det är ett dolt fel och säljaren inte, trots sin skyldighet att informera, berättat om detta, så får du kräva säljaren på ersättning för de merkostnader du får för att åtgärda badrummet på ett fackmässigt korrekt sätt. Godtar inte säljaren detta får du driva kravet i en civilrättslig tvist i tingsrätten. I så fall rekommenderar jag att du tar hjälp av en av jurist som är kunnig på denna typ av frågor. Som medlem i villaägarna kan man få tillgång till jurister som är experter just inom boendeområdet.

Svara Citera Anmäl
#2
2010-04-28
08:25
Benny Inlägg: 10 Medlem: 2010-01-11
Hej. Jag tycker det är fascinerande att du på själv enkelt kan ta bort badkarslocket och brunnslocket och konstatera att det är bristfälligt utfört och sen vilja ha det som dolt fel.  Något som man enkelt kan kolla kan aldrig vara ett dolt fel, utan det är helt enkelt ni som missade detta när ni tittade på den begagnade varar ni skulle köpa. Och som sagt ovan så kan man ta hjälp om man inte vill eller kan titta själv. Vid köp är man själv ansvar att se över det man köper och gör man inte det så får man tyvärr lida för det efteråt. Ursäkta om jag är lite oförskämd men det är konstigt at vi köper dyra saker som hus och lägenehter utan att ens kolla ordentligt på dem och sen komma efteråt och vilja ha pengar för att man inte undersökte den extemt dyra produkten man köpte.

Svara Citera Anmäl
#3
2010-04-29
11:36
Riccy86 Inlägg: 2 Medlem: 2010-04-22
men ursäkta vadå ta bort badkarslocket och brunslocket enkelt, och konstatera att de e dåligt gjort.. jag är ju inte dum i huvet. och någonting som du inte ser eller märker av som ligger DOLT! de e väl fan klart att de är dolt fel! om man slår upp ordet dolt.. så får man en enkel förklaring! jag tycker de e absurt att man ska kunna sälja saker hur som helst och komma undan med sånna här typ av fall.. vadå så du menar att man ska ta dit besiktningsmän innan man skriver kontrakt och gå igenom varenda liten pryl i hela lägenheten innan man skriver på... ja ja, du vet lika mycke som jag att de inte funkar så och att ingen skulle göra de... tycker att lagar å regler tar för mycke sida för säljaren helt enkelt.. de måste ju ligga lite intresse i folk att se till att saker blir ordentligt gjorde.. men i de här fallet har man skitit i de rent ut sagt..   därför ska man inte få stöd för de häller..

Svara Citera Anmäl
#4
2010-06-09
21:00
mechiqa Inlägg: 2 Medlem: 2010-06-09
Först och främst finns det inget som heter "dolt fel" när man talar om bostadsrätter. Dolt fel finner man i jordabalken och den vänder sig till fast egendom - inte bostadsrätter. Bostadsrätter är lös egendom och därför får man titta i köplagen. Bostadsrätter köps i Befintligt skick, som det så vackert heter och det ställs därför höga krav på köparen att denne undersöker lägenheten noggrannt innan man skriver på kontraktet. Därför bör man anlita en besiktningsman när man ska köpa en bostad, varesig det är en bostadsrätt eller en villa. Det där var tyvärr ett fel som kunnat upptäckas om bostadsrätten hade undersökts noggrant och du kan inte kräva säljaren på skadestånd (eller nedsatt köpeskilling). Det hade däremot varit en annan sak om säljaren hade gett dig en garanti om att badrummet var korrekt utfört vid renoveringen, ngt som man finner i köplagen.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare