Bostadsrätt

vad ingår i borätt?

Läst: 20072 gånger · 1 svarsinlägg

2011-02-01
13:34
kranen Inlägg: 1 Medlem: 2011-02-01
Köpte en ny men "tom" borättslägenhet för några år sedan och utrustade den med HTH garderober, persienner, rullgardiner och  trädäck på balkongen på egen bekostnad. Ingår dessa tillbehör vid försäljning eller är det bara vissa delar som ingår? Stor oklarhet råder även bland mäklare. Trädäck = lösa fyrkanter, 20x20 som knäpps ihop och lätt kan tas bort. Persienner = fritt hängande, löst monterade, Skåp/Garderober: HTH skåp för kläder, städ mm, ca 2 m höga, fästade i väggen med en skruv för att stå stadigare. En del borättsjurister tyckte att endast garderober skulle betraktas som fast och finnas kvar. Vad säger Konsumentverket?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2011-02-01 15:07]
Svara Citera Anmäl
#1
2011-02-01
15:07
Moderator Inlägg: 39 Medlem: 2009-01-16
Moderator
Det här är frågor som många jurister har lite olika åsikter om. En anledning till detta är att det saknas tydliga regler om vad som ska ingå vid bostadsrättsköp. Ett sätt att resonera är att den utrustning som ingick när lägenheten första gången uppläts som bostadsrätt är den som ska lämnas vidare vid försäljning. Man kan också snegla på regler för köp av fastighet och då skulle det innebära att det som tillförts lägenheten  av bostadsrättsföreningen eller bostadsrättshavaren för stadigvarande bruk ska ingå vid en försäljning. För att undvika tveksamheter och tvister kan ett generellt råd vara att lista vilken egendom som ingår i köpet, alt. vad som inte ingår, och att sedan bilagera den  listan till köpeavtalet. Information om vad man som säljare har tänkt att lämna med vid försäljning respektive ta med bör ges så tidigt i köpprocessen som möjligt, gärna i objektsbeskrivningen.   

Konsumentverkets roll är inte att ge råd i enskilda fall utan  verket hänvisar istället med varm hand till landets kommunala konsumentvägledare. Så för mer specifika råd i din situation bör du vända dig till konsumentvägledaren i din kommun.
 
Hälsningar OmBoendes moderator och Konsumentverket

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare