Bostadsrätt

Vem ska man anlita för att få hjälp med att bedöma ersättningsanspråk för dolt fel/sveda & värk/dålig åtgärd etc ?

Läst: 23771 gånger · 3 svarsinlägg

2011-09-19
21:54
saintus Inlägg: 12 Medlem: 2010-06-08
Vi köpte en nyproducerad lägenhet i oktober 2009. Anmälde ett dolt fel 1 månad senare som fortfarande inte är åtgärdat. Nu har vi gått med på att få det åtgärdat men på ett sätt som gör att lägenheten inte längre är i avtalsenligt skick. Dvs man vill förändra ytskikt och förstärka väggar etc för att minska ljudet från ett avloppsrör. Vi tycker vi ska ha ersättning för ett sådant ingrepp, plus 2 år vi stått ut med detta och den eventuella värdeminskning det kan innebära beroende på vilka estetiska förändringar detta kommer att medför. Vem kontaktar man för att få hjälp med att bedöma en rimlig ersättning ? Vi har sagt till säljaren att inte göra några åtgärder innan vi kommit överens om ersättning. Obs! Vi kräver alltså inte skadestånd för att inte felet blir avhälpt utan för att det blir avhjälpt på ett sådant sätt att vi upplever att lägenheten försämras. Finns det några schablonbelopp att utgå ifrån ? Är 5-10 % av köpeskillingen för högt ? Tar man överhuvudtaget hänsyn till köpeskillingen eller bedömar men "skadan" lika oavsett priset på lägenheten ? Tacksam för all hjälp.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2011-09-22 08:06]
Svara Citera Anmäl
#1
2011-09-20
15:39
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Första gången föreningen upplåter lägenheten ska den vara i fullt brukbart skick. Är den inte det måste föreningen rätta till felen. För den tid lägenheten inte var i godtagbart skick har du rätt att få nedsatt årsavgift.
Du har också rätt att få skadestånd om felen var föreningens och du drabbats ekonomiskt. T ex om antalet kvadratmeter blir mindre, ytskiktet ett annat än vad som avtalats, eller om ni inte kan bo i lägenheten under tiden den åtgärdas, och får dyrare boendekostnader än vad ni skulle haft om lägenheten varit i avtalsenligt och godtagbart skick. 
Några schablonbelopp finns inte, utan det blir individuella avgöranden. Du kan läsa mer om dina rättigheter då du köper en nyproducerad bostadsrätt på följande länk: Köpa bostadsrätt

Svara Citera Anmäl
#2
2011-09-21
13:24
saintus Inlägg: 12 Medlem: 2010-06-08
Tack för svar!
Vi kommer få en vägg förstärkt på båda sidor med ca 3 cm och sedan ska allt återställas till hur det såg ut innan. Men faktum kvarstår, det är en förändring. Utgår man från Köpeskillingen dvs kan vi säga att vi vill ha 5 % i ersättning av bostadesn värden eller utgår man från det faktiska felet oavsett bostadens värde så att säga ?

Svara Citera Anmäl
#3
2011-09-22
08:06
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Som jag skrev tidigare får man göra en bedömning från fall till fall. En beräkningsgrund kan vara att man räknar ut kvadratmeterpriset och gör ett avdrag utifrån den minskade boarean. En annan grund för avdrag kan vara att man utgår från mellanskillnaderna i pris för de olika ytskikten. Men det kan finnas fler grunder för att räkna ut avdraget på. Men någon exakt mall finns ej.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare