Bostadsrätt

undersöknings-upplysningsplikt

Läst: 17208 gånger · 1 svarsinlägg

2011-09-30
12:25
Evama Inlägg: 1 Medlem: 2011-09-30
Har precis köpt en nyrenoverad lägenhet. Förre ägaren bodde aldrig i lägenheten utan han köpte och renoverade den och sålde den. Mitt problem finns i köket, spisen, som är helt ny som alla vitvaror. När jag skulle använda spisen upptäckte jag att den inte fungerade, antingen trasig eller inte ansluten till elen. När jag skulle dra fram spisen för att se hur elen var kopplad upptäckte jag att det inte går, för en skåplucka tar emot. Om man tar bort skåpluckan kan man nog dra ut spisen. Då upptäckte jag att ugnsluckan inte går att öppna mer än några centimetrar, sedan tar skåpluckan emot. Så ugnen går inte att använda om jag vill ha en lucka framför skåpet under diskbänken. Mina frågor är: 1. Ska man vid visning kolla att spisen fungerar? Verkar lite farligt om alla spekulanter ska sätta på spisen. 2. Ingår det i undersökningsplikten att kolla att man kan öppna ugnsluckan? Själv kollade jag bara att det fanns spis och ugn. 3. Ska inte säljaren upplysa om sådana fel, att spisen inte är inkopplad till el och att ugnsluckan inte går att öppna? 4. Hur går jag vidare? Mäklaren säger att spisen ska kopplas in till elen av säljaren, men att jag köpt lägenheten i befintligt skick så att ugnsluckan inte går att öppna är inget säljaren tar ansvar för. 5. Om jag hade köpt en besiktning, hade felet med ugnsluckan upptäckts då? Öppnar en besiktningsman alla luckor och drar ut alla lådor? Är det ingen som har erfarenhet av något liknande? Känner mig väldigt rådvill.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2011-10-04 12:26]
Svara Citera Anmäl
#1
2011-10-04
12:26
Collin Inlägg: 404 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Den som köper en bostadsrätt har undersökningsplikt och kan i efterhand inte åberopa sådana fel som man borde ha upptäckt vid en besiktning av bostadsrätten. Säljaren har en upplysningsskyldighet, dvs att berätta de brister i lägenheten som säljaren känner till och som köparen inte kan upptäcka vid en normal undersökning av bostadsrätten.
Det får alltså avgöras från fall till fall vad för typ av fel det rör sig om och vad som sagts mm. I detta sammanhang skulle man kunna föra resonemanget att bostadsrätten kan vara felaktig om den inte överensstämmer med avtalet, den ska vara i avtalsenligt skick. Följer det av avtalet att en spis ingår i köpet torde man som köpare kunna förutsätta att spisen ugnen skall fungera, gå att öppna om något annat inte framgår av avtalet eller säljaren informerat om annat. Det finns olika påföljder kring detta, antingen att säljaren får möjlighet avhjälpa felet eller ett prisavdrag, det vill säga en del av köpeskillingen återbetalas motsvarande felet.

[Innehållet redigerades senast 2011-10-04 12:32]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare