Bostadsrätt

Dolda fel

Läst: 20740 gånger · 2 svarsinlägg

2011-10-04
16:47
Marlene_.. Inlägg: 2 Medlem: 2011-10-04
Vi som ägare av en bostadsrätt upptäcker att det tränger upp fukt i fogarna mellan klinkerplattorna i badrummet och får det kollat av försäkringsbolag. Föräkringsbolaget undersöker och menar att det inte finns någon skada utan att det enbart är lite ökad fuktighet. Försäkringsbolaget kommer att medddela bostadsrättsföreningen att det inte finns någon skada idag. Dock menar bostadsrättsföreningen att vi måste åtgärda detta innan vi i framtiden säljer bostaden, eftersom vi nu känner till det. Hur kan vi behöva åtgärda något som inte är påvisat so skada? Kan en bostadsrättsförening ålägga en att åtgärda något som kan komma att tänkas uppstå i framtiden? Om mätningar visar vid en försäljning att det inte är någon skillnad, så är det ju fortfarande ingen skada enligt försäkringsbolaget!?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2011-10-06 08:22]
Svara Citera Anmäl
#1
2011-10-06
08:22
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Enligt bostadsrättlagen skall bostadsrättshavaren på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Detta ansvar gäller normalt sett tak, väggar och golv, samt underliggande tätskick och allt som finns här innanför. Enligt stadgar oftast även ledningar för avlopp, värme, gas, el och vatten - till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte tjänar fler än en lägenhet.
I badrum ansvarar bostadsrättshavaren också för
fuktisolerande skikt, inredning, belysningsarmaturer
vitvaror, sanitetsporsin, golvbrunn inklusive klämring
rensning av golvbrunn, tvättmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning, kranar och avstängningsventiler,ventilationsfläkt och elektrisk handdukstork. Om det uppstår framtida skada pga att bostadsrättshavaren inte skött detta underhåll kan bostadsrättshavaren bli skadeståndsskyldig för den skada detta bristande underhåll orsakar. Om en oberoende och kunnig besiktningsman konstaterar att det inte finns någon brist i detta underhåll och att det inte finns någon skada, har jag svårt att se att din förening kan tvinga dig till en åtgärd som inte, enligt besiktningsman, behöver göras. Be styrelsen visa någon form av dokument som visar att ert badrum är undermåligt, och att bristerna kan orsaka fuktskada, om de inte åtgärdas. För hjälp med medling kan man kontakta hyresnämnden.

Svara Citera Anmäl
#2
2011-10-10
20:36
Marlene_h78 Inlägg: 2 Medlem: 2011-10-04
Tack!
Ja, jag vet att vi ansvarar för att hålla efter skicket. Det gör vi så gärna. Det är själva pricipen, att föreningen kan ställa krav utan att ha på papper vad som ska åtgärdas. För i så fall kan ju en förening be sina medlemmar att åtgärda massor av "framtida eventuella skador", för slitage sker och saker behöver bytas ut. Var går då gränsen? Ska jag byta mina vattenledningar för att de eventuellt kan leda till skada i framtiden, för det kommer de att göra så småningom.
Tack för tipset om dokumentet, det ska vi begära!

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare