Bostadsrätt

Rättigheter vid köp av nybygge

Läst: 17319 gånger · 1 svarsinlägg

2011-10-05
14:57
Onöjd Inlägg: 1 Medlem: 2011-10-05
Hej! Jag flyttar snart in i en nybyggd bostadsrätt och jag undrar vad man har för rättigheter vad gäller att klaga på småfel som t.ex. om en silikonfog ser dålig ut eller liknande? Har man rätt att klaga och få det ordnat precis när man har flyttat in? Det verkar hävdas mycket att det är ett hantverk och att det därför får vara lite fel.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2011-10-06 07:40]
Svara Citera Anmäl
#1
2011-10-06
07:40
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Den slutbesiktning som görs av en oberoende besiktningsman
innan du flyttar in regleras mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören, och du som köpare är bara part i denna avseende dina eventuella tillval. Eventuella fel dokumenteras och skall normalt rättas till inom två månader från slutbesiktning. Vissa typer av fel kan komma att åtgärdas senare. Som bostadsrättshavare kommer
du att kallas till denna slutbesiktning.

Enligt bostadsrättslagen skall föreningen, när lägenheten skall tillträdas första gången tillhandahålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen på orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet. Detta gäller om inte något annat har avtalats. För tillval som man avtalat direkt med byggaren om, brukar det dock vara direkt till byggaren som varje enskild bostadsrättshavare skall framföra sina klagomål.

Är lägenheten, när den skall tillträdas första gången efter bostadsrättsupplåtelsen, inte i det skick som du har rätt att fordra får du avhjälpa bristen på föreningens bekostnad, om inte styrelsen på tillsägelse åtgärdar felet så snart det kan ske. Viktigt är att man meddelar föreningen innan man själv åtgärdar fel.

Huruvida det faktiskt är ett köprättsligt fel kan vara svårt för en lekman att bedöma. Om inte felen dokumenterades i slutbesiktningen kan du själv behöva anlita en besiktningsman som hjälper dig med den bedömningen. Info om besiktningsmän kan du fritextsöka här på denna sajt.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare