Bostadsrätt

Besiktning av nyproducerad bostadsrätt

Läst: 22499 gånger · 2 svarsinlägg

2012-02-18
15:11
Botilda Inlägg: 2 Medlem: 2012-02-18
Vem tillvaratar mina intressen vid besiktningen av en nyproducerad bostadsrätt? Är det kommunen som utser besiktningsman eller vem gör det? Jag ser t ex redan nu att det finns inga möjligheter att måtten stämmer med dem som angetts på planritningen.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2012-02-20 11:00]
Svara Citera Anmäl
#1
2012-02-20
11:00
Collin Inlägg: 404 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
I stora drag går det till som så att innan du flyttar in gör en oberoende besiktningsman en slutbesiktning för att kontrollera att allt är som du har rätt att förvänta dig att det ska vara, enligt avtal. Enligt konsumenttjänstlagen ska besiktningen göras av en opartisk, kunnig och erfaren besiktningsman, och det är du själv som väljer vem du vill anlita.


Sedan, två år efter att du flyttat in görs en garantibesiktning. Vid besiktningen kontrolleras om det har framträtt fel under tiden mellan slut- och garantibesiktningen. Det är entreprenören som är ansvarig för att rätta alla fel och brister som angivits i besiktningsprotokollet, samt för de fel och brister som visar sig inom två år efter slutbesiktningen. Du kan läsa mer om det här på Omboende: http://www.omboende.se/sv/Bygga1/Gora-mindre-tillbyggnader-/Slutbesiktning-och-garantier-/


Mitt förslag är att du vänder dig tillbaka till producenten av bostadsrätten för att se om ni kan reda ut det hela. Skriv gärna dina frågor i ett brev och be om skriftligt svar, med ett sista svarsdatum utsatt. Annars är du välkommen tillbaka till forumet med ytterligare frågor.

[Innehållet redigerades senast 2012-02-20 11:06]

Svara Citera Anmäl
#2
2012-02-28
11:22
Jonte_1953 Inlägg: 58 Medlem: 2009-01-22
Dina intressen skall tillvaratas av de som representerar din bostadsrättsförening vid besiktningen. Där kontrolleras att entreprenören har utfört sin entreprenad i enlighet med de kontraktshandlingar och branschbestämmelser (AB, ABT) som upprättas i avtalet mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören.
Om du har gjort tillval/ändringar så finns de normalt inte i avtalet mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören. Det är ett avtal mellan dig och entreprenören och där gäller helt andra lagar (konsumentköplagen/konsumenttjänstagen).
Det du har rätt att kräva av föreningen i samband med din bostadsrättsupplåtelse är det som avtalats, d.v.s. innehållet i upplåtelseavtal och ev. bilagor som finns angivna i upplåtelseavtalet.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare