Bostadsrätt

Måste jag låta bostadsrättsföreningen byta ut oskadat fönster vid fönsterbyte?

Läst: 18729 gånger · 1 svarsinlägg

2012-02-27
11:03
KakanR Inlägg: 1 Medlem: 2012-02-27
Min bostadsrättsförening har beslutat att renovera fönstren i alla lägenheter i vårt hus från 1951. De flesta fönster kommer man att behålla nuvarade innerruta och bara att byta ytterrutan mot ett dubbelfönster med isolerglas, men vardagsrumsfönstret vill de byta hela fönsterrutan till ett fastsittande (ej öppningsbart) treglasfönster. Vardagsrumsfönstret sitter under tak mot balkongen, och är inte alls i dåligt skick. Det är bara för att sänka energikostnader som man vill byta ut det. Jag tycker att det är fruktansvärt fult att byta ett orginalfönster mot ett modernt fastsittande fönster och undrar om jag har rätt att vägra att låta dem byta mitt fönster? Jag är bostadsrättsinnehavare.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2012-03-04 08:12]
Svara Citera Anmäl
#1
2012-03-04
08:12
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Som medlem i bostadsrättsföreeningen och innehavare av en bostadsrätt har man en röst per lägenhet att använda för att föra fram sina åsikter. Som medlem har man möjlighet att utöva sitt inflytande på föreningsstämman.

Generellt sett kan jag säga att en styrelse har långtgående befogenheter att fatta beslut som gäller förvaltning av föreningen. Utöver det som framgår av föreningens stadgar kring beslut gällande ordinareie stämma så är det bara frågor om ombyggnationer, rivningar, försäljning och liknande större frågor som behöver tas vid stämma.
En styrels får alltså inte företa större ombyggnader eller förändringar utan godkännande från föreningsstämma. Lägenhetsinnehavarens inflytande utövas alltså på föreningsstämma och beslut med majoritet bifalles. För vissa frågor krävs kvalificerad majoritet (3/4 eller 2/3).

Är det fler medlemmat som har frågor kring fönsterbytet, minst 1/10 har medlemamrna möjlighet att få styrelsen att kalla till extra stämma.

Du kan för mer information vända dig till Hyresnämnden och fråga om stämmobeslut i en bostadsrättsförening och vad man som medlem kan göra om man är av annan åsikt än det beslut som fattats av styrelsen.
Läs gärna info under denna länk, en tidigare fråga i forumet:http://www.omboende.se/sv/Forum1/Forum1/Bostadsratt/?TopicID=1767
På en del av de större BRF webbplatser kan du läsa om fönsterbyte, här är ett exempel: http://www.hsb.se/tjanster/tjanster-for-bostadsrattsforeningar-och-fastighetsagare/hallefors/konsulttjanster/fonsterbyte

[Innehållet redigerades senast 2012-03-04 08:39]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare