Bostadsrätt

Störande ljud från fläktrum våningen under - nyproduktion

Läst: 29147 gånger · 4 svarsinlägg

2012-03-05
14:06
iaito Inlägg: 2 Medlem: 2012-03-05
Flyttade precis in i bostadsrättslägenhet i nyproducerad fastighet (inflyttning 1:a mars) och upptäckte första natten störande ljud - troligen från fläktrummet, som jag numera lärt mig att jag bor rakt ovanför. Upptäckten gjordes av att jag när jag efter en dags flyttstök lade mig ner för att sova och märkte ett konstant surrande ljud - ungefär som en dåligt isolerad vägg till en granne som kör dammsugare dygnet runt. Detta surrande ljud låter ungefär lika högt i hela lägenheten, men är såklart mest störande i sovrummen. Såpass störande att jag har svårt att somna och somna om. Byggaren "P" ville inte uttala sig (men märkte ljudet efter att ha stått stilla och lyssnat) men hävdar att om de tar in en ljudmätning kommer denna till 99% säkerhet finna att detta är inom acceptabla nivåer. Han sa att besiktning är gjord och bollen ligger hos bostadsrättsföreningen. Detta ljud finns inte in en annan lägenhet i trappuppgången bredvid som jag varit inne i, samt troligen inte heller i andralägenheter i min trappuppgång. Har anmält och beskrivit detta till säljaren, mäklaren och ordföranden i bostadsrättsföreningen. Jag kan inte tänka mig att leva med detta oljud eller att t.ex. ha radion på låg volym dygnet runt. -Vad har jag för rättigheter - kräva åtgärd från vem, häva köp etc?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2012-03-05 17:48]
Svara Citera Anmäl
#1
2012-03-05
17:48
vwiez Inlägg: 466 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Störs du av oljud ska du i första hand kontakta din fastighetsägare/bostadsrättsföreningen. Om fastighetsägaren inte vidtar några åtgärder eller inte planerar att vidta åtgärder kan du ta kontakt med miljökontoret i din kommun.
På följande sida finns bra information om vilka regler som gäller samt hur du skall göra för att gå vidare.
http://www.omboende.se/sv/Aga1/Inomhusmiljo/Buller-/


Exakt vad man får stå ut med när man bor i ett flerfamiljshus är svårt att på förhand ge besked om.

Vid tvist, huruvida din värd/bostadsrättsförening är skyldig att åtgärda brister i din boendemiljö eller ej, kan man få prövat i Hyresnämnden. Detta hittar du info om här: http://www.hyresnamnden.se/Forfarande/Arenden-i-hyresnamnden/

Oavsett om ditt oljud är något som skall prövas i hyresnämnden eller ej kan du alltid hos hyresnämnden kostnadsfritt begära medling i tvister som rör ditt förhållande till föreningen, om föreningen går med på det.

Mäklaren har ingen undersökningsplikt gällande objektet utan har mest en förmedlande funktion gällande information från säljaren och kontakterknytande funktion mellan säljare ochn köpare. En av hans/hennes uppgifter är också att informera dig om din undersökningsplikt. Har mäklaren inte gjort detta är det något du kan klaga på, men knappast om det finns ett ljud som inte mäklaren själv upptäckt.

[Innehållet redigerades senast 2014-03-19 09:40]

Svara Citera Anmäl
#2
2012-03-05
18:15
iaito Inlägg: 2 Medlem: 2012-03-05
-Tack för utförligt och snabbt svar, ska läsa och begrunda.
Förstår att det inte går att säga på förhand vad som är acceptabelt eller ej, men att ljud som påverkar vila/sömn betraktas som allvarligast. En ren ljudtrycksmätning kommer troligen svara att det är för låg nivå på bullret, men jag anser att man inte ska behöva stå ut med den nivån på ett konstant surrande i bakgrunden, speciellt inte i sovrummet.

Gick på visning början av December 2011 då allt var under byggnation så det var inte driftsatt, samt har därefter inte har ngt tillträde för att göra en besiktning innan inflyttning. Så har i praktiken inte haft möjlighet upptäcka brister/problem - speciellt detta ljud som man upptäcker när det är lugnt runtomkring (lite lättare med bostäder där det finns en boende som man köper av, där man kan komma in och gå runt innan man skriver på).
Har säkert skrivet på att mäklaren upplyst mig om min undersökningsplikt i alla papper - men det var inte ngt som togs upp som fråga om jag ville göra en besiktning.
Däremot frågade jag hur jag gör med eventuella brister/problem jag upptäcker - vilkket jag fick till svar att jag får lista/lyfta till bostadsrättsföreningen MEN att säljaren finns kvar under övergånsskedet (han verkar förresten riktigt vettig) samt säger sig haft en rejäl budget för åtgärder av brister.
Plus att man räknar ju inte alls med att det ska vara denna typ av fel/problem på nyproduktion.

Svara Citera Anmäl
#3
2015-07-14
10:51
zorn Inlägg: 1 Medlem: 2015-07-14
Hej!

Jag vet att denna tråd är gammal men jag är nyfiken på om det löste sig för dig med detta ärende?

Svara Citera Anmäl
#4
2015-09-04
00:30
Feji Inlägg: 1 Medlem: 2015-09-04
Nyfiken jag me,, eftersom jag har liknande problem.. Surrande ljud i sovrummet.. Fläkten luftventilationen sitter ovanför..

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare