Bostadsrätt

Fuktskada i badrum som säljaren ej berättade om

Läst: 24428 gånger · 2 svarsinlägg

2012-06-03
22:33
MiniMee Inlägg: 2 Medlem: 2012-06-03
Hej, Vi har bott drygt 3 månader i vår första bostadsrätt. Innan vi köpte den tog vi hit en besiktningsman från Anticimex som inte hittade några problem. Idag kom Brf-ordförande med ett besiktningsprotokoll och berättade att de tagit hit en fackman för att mäta fukten i nedre badrummet. * Orsak: Det hade varit en HSB-representant 2010.11.09 och mätt fukten vid en okulär avsyn och gett en anmodan till förra ägaren att det måste göras då värdet var för högt i det badrummet. * Åtgärder som behöver genomföras: -Demontering av i stort sett hela badrummet. -Rivning av våtrumsmatta -Slipning lim -Fuktkontroll efter rivning och ev. torkning. * Orsak till fuktskadan: Klämring i badrumsbrunn lös. Glipa mellan förhöjningsringarna i brunn kan också vara orsak till förhöjd fuktindikation. Den ligger ungefär 10-15 cm ner om man lyfter på golvbrunnslocket. I protokollet från 2010-11 (som vi fick efter vi flyttat in efter vi fått innehållet i pärmen uppdaterat av brf-ordförande) står det att mattan sitter löst och att rören sitter löst i duschplats. Mina frågor är: 1. Vem är det som skall betala detta? Kan vi som är nyinflyttade på något sätt bli betalningsskyldiga för detta? 2. Om det blir fördelat på brf och oss, vilka delar ska vi respektive brf betala? 3. Har inte säljaren plikt att berätta om kända fel? (Nej, han nämnde inget om detta. 4. Är det inte sent av brf/förra ägaren att vänta med att ta hit fackman med 1,5 år? 5. Om tidigare ägaren eller brf är betalningsskyldiga, hur går vi tillväga för att driva det? 6. Vad gör vi nu, vad är den rätta gången att gå så att säga? Många frågor och långt. Vi är båda totalt gröna på detta och behöver hjälp. Jättetacksam för svar! /Mvh MiniMee
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2012-06-04 15:38]
Svara Citera Anmäl
#1
2012-06-04
15:38
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
1. Om dessa fel bedöms som dolda, dvs om ni inte, trots en noggrann undersökning inte kunnat upptäcka dessa fel, har ni rätt att kräva säljaren på ersättning för de kostnader ni får för att åtgärda felen.
2. Det är ni som är ansvariga för att se till att åtgärda det som enligt bostadsrättslagen och era stadgar faller inom det inre underhållet. För att riva och torka ur är det normalt sett bostadsrättsföreningen som ansvarar för.
3. Mäklaren ska försöka få säljaren att lämna uppgifter om objektet som kan antas vara av betydelse för köparen.
Mäklaren ska göra säljaren uppmärksam på betydelsen av att objektet beskrivs på ett korrekt sätt. Om säljaren lämnat en felaktig uppgift kan köparen ha rätt till prisavdrag. Vid allvarliga fel kan köparen ha rätt att häva köpet.
4. Den frågan kan jag inte svara på. Det beror förmodligen på om dröjsmålet påverkar felet, om skadan har förvärrats pga dröjsmålet.
5. Kan ni inte komma överens med tidigare ägare får ni driva den tvisten i tingsrätten. Tag då hjälp av jurist. Genom att bli medlem i villaägarna kan man få kvalificerad juridisk och teknisk rådgivning. Läs mer på https://www.villaagarna.se
Kan ni inte komma överens med föreningen kan ni söka medling hos hyresnämnden. De kan i vissa fall även fatta beslut. Läs mer om detta på hyresnämndens hemsida http://www.hyresnamnden.se/Fragor-och-svar/Bostadsratt_ny/
6. I första hand måste ni prata med styrelsen och se till att fuktskadan torkas upp. Ni ska också kontakta Anticimex som missat att upptäcka fuktskadan. Det kan vara möjligt att reklamera besiktningen ni köpt av Anticimex, om de missat att upptäcka ett fel som de borde ha upptäckt. Ni kan då ha rätt till skadestånd från Anticimex eller från deras ansvarsförsäkring. Ni får också kontakta säljaren och klaga på de fel som ni nu i efterhand upptäckt och som de underlåtit att informera er om.

Svara Citera Anmäl
#2
2012-06-04
19:12
MiniMee Inlägg: 2 Medlem: 2012-06-03
Supertack för hjälpen!
Då vet jag vad som gäller och var jag ska börja.
/Mvh
MiniMee

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare