Bostadsrätt

Försämrad boendemiljö

Läst: 20032 gånger · 2 svarsinlägg

2012-10-11
15:46
KarinH Inlägg: 2 Medlem: 2012-10-11
Jag bor i en bostadsrätt tillhörande en förening som relativt nyligen ombildades från hyresrättsförening till bostadsrättsförening. Då jag köpte min lägenhet som ligger på första våningen i huset fanns tvättstugan, som föreningen då endast hyrde in sig i, i ett separat hus. Nu har föreningen byggt en tvättstuga direkt under vår lägenhet. I och med detta har vår boendemiljö försämrats avsevärt. Vi hör klart och tydligt när maskinerna centrifugerar. Fyra maskiner med fyra tvättider per dygn och max två tvättar per maskin och tvättid ger (max) 32 tvättar på en dag, vilket innebär rätt lång totaltid av centrifugering. Det hörs dessutom i alla rum. Jag har förstås påtalat detta för styrelsen och de ber mig att komma med förslag på hur man kan sänka ljudnivån, vilket jag väl inte tycker är min uppgift egentligen. Nu till frågan; är det någon som vet vilka rättigheter jag har och vilka krav med rätta kan ställa gällande min boendemiljö? Vilka skyldigheter har styrelsen? Jag vill verkligen försöka ordna detta så att jag och min familj kan bo kvar och trivas. Jag är tacksam för all hjälp jag kan få! /Karin
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2012-10-12 09:31]
Svara Citera Anmäl
#1
2012-10-12
09:31
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Fastighetsägaren är skyldig att bistå med en bostad som klarar alla normer och riktvärden för normalt boende. Denne är också skyldig att stå för utredningar av inomhusklimatet och andra olägenheter i de bostäder han/hon har. Detta gäller även bullerutredningar.

Är man störd av buller inne i bostaden med stängda fönster och dörrar tillämpas Socialstyrelsens riktvärden för buller inomhus. Riktvärden inomhus anges för kontinuerligt buller (dBA eq), maximala ljudnivåer (dBA max) samt för kontinuerligt buller på låga frekvenser (dB).

Ekvivalent (kontinuerligt) buller från till exempel fläktar bör inte låta mer än 30 dBA inne i bostaden. Om bullret innehåller inslag av urskiljbara toner, som t.ex. från musik, skärps det ekvivalenta riktvärdet med 5 dBA. Riktvärdet för maximala ljudtoppar ligger på 45 dBA. Socialstyrelsen har också angett nio (9) tersband på låga frekvenser som alla har egna riktvärden.

Alla dessa riktvärden gäller med bakgrundsnivån borträknad. Bakgrundsnivån är det omgivande buller som förekommer även om den störande bullerkällan är avstängd. Det kan vara trafik, radiatorer, sorl och prasslande löv.

Får du ingen hjälp från din fastighetsägare (bostadsrättsföreningen) får du själv anlita en "akustikkonsult" och utifrån de uppgifter som framkommer i deras dokument, vända dig i första hand till din förening och kräva att de utför åtgärder som minskar era problem. Om föreningen inte gör något kan du vända dig till miljöförvaltningen i din kommun med klagomål på din förening. Du kan också vända dig till hyresnämnden och kostnadsfritt begära medling i tvister som rör ditt förhållande till föreningen. Dvs om föreningen låter bli att åtgärda ett oacceptabelt buller i din bostad.

Om detta kan du läsa mer här:http://www.omboende.se/sv/Aga1/Bostadsratt/Problem-med-foreningen/
Samt här:http://www.hyresnamnden.se/Forfarande/Arenden-i-hyresnamnden/

[Innehållet redigerades senast 2012-10-12 09:58]

Svara Citera Anmäl
#2
2012-10-12
12:13
KarinH Inlägg: 2 Medlem: 2012-10-11
Tusen tack för det snabba och utförliga svaret!

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare