Bostadsrätt

Vattenskada orsakad av granne

Läst: 15585 gånger · 1 svarsinlägg

2012-10-14
19:16
mattiasj Inlägg: 1 Medlem: 2012-10-14
Hej, Har tyvärr råkat ut för en vattenskada orsakad av grannes läckande badrum. Föreningen vill i detta läge endast ta på sig kostnad för torkning av skadan. Försäkringsbolaget hävdar att föreningen skall ta kostnad för rivning, torkning samt återställning fram till tätskikt. Försäkringsbolaget tar övriga kostnader kring återställnadet. Önskar vägledning kring vem som har rätt. Tack på förhand Mattias
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2012-10-15 16:04]
Svara Citera Anmäl
#1
2012-10-15
16:04
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Normalt sett ansvarar föreningen för rivning, torkning samt återställande fram till tätskiktet. Tätskiktet och inåt lägenheten ansvarar bostadsrättshavaren för att återställa.
Om grannen orsakat skadan pga vårdslöshet kan han bli ersättningsskyldig på skadeståndsrättliga principer.
Om det är du själv som vållar en skada på föreningens fastighet, dvs utanför din lägenhet, så är du dock skyldig att stå för reparationskostnaderna. Detta gäller t ex om föreningens stadgar säger att bostadsrättshavaren svarar för underhåll av det som orsakat skadan, och du inte skött detta. Detsamma gäller oavsett om det framgår av stadgarna eller ej, om skadan beror på en brist i det inre underhållet som du som bostadsrättshavare svarar för, oavsett om du själv har vållat den eller inte. Detta kan t ex gälla fuktskador pga brist i väggbeklädnaden.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare