Bostadsrätt

Besiktning vid nybyggd bostadsrätt

Läst: 26100 gånger · 4 svarsinlägg

2013-09-19
08:45
linusen Inlägg: 3 Medlem: 2013-09-19
Jag har köpt in mig i en nybyggd bostadsrätt bestående av ett flerfamiljshus och undrar vilka regler som gäller vid besiktning. Jag vet att fastigheten har en godkänd slutbesiktning då jag har sett intyg på detta, men min fråga är om det inte föreligger en skyldighet för byggaren att även besiktiga lägenheterna individuellt? (Slutbesiktningen var gjord innan vi köpte och vi har inte närvarat således.) Byggaren (som även är ordförande i bordsstyrelsen just nu) menar att detta inte behövs då det ska anses inkluderat i slutbesiktningen. Vi har frågat efter ett detaljerat protokoll över slutbesiktningen, men något sådant verkar inte finnas. Har byggaren rätt eller kan vi kräva en indivuell slutbesiktning av vår lägenhet? Som jag förstår det får vi annars vänta till tvåårsbesiktningen om vi inte vill bekosta en besiktning själva. Det som vi i mångt och mycket är ute efter är ett papper som visar att vår lägenhet är i ordning, ifall vi t.ex. skulle behöva sälja inom kort.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2013-09-19 15:32]
Svara Citera Anmäl
#1
2013-09-19
15:32
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
När man köper en nyproducerad bostadsrätt ingår man ett avtal om upplåtelse av en viss lägenhet som ligger i den fastighet man genom sitt medlemskap i bostadsrättsföreningen är delägare i. Man köper inte bostadsrätten av det byggande bolaget och kan således inte ställa några krav på besiktning gentemot entreprenören.
Dina intressen skall istället tillvaratas av de som representerar din bostadsrättsförening vid besiktningen. Slutbesiktning görs av en oberoende besiktningsman innan du flyttar in i din nya bostad. Slutbesiktningen regleras mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören och du som köpare är part i förfarandet enbart vad avser dina eventuella tillval. Syftet med slutbesiktning är att kvalitetssäkra entreprenadens utförande ställt mot gällande handlingar, lagar och byggtoleranser. Eventuella fel och avvikelser dokumenteras och dessa skall normalt åtgärdas av entreprenören inom två månader från verkställd slutbesiktning. Två år efter att du flyttat in görs normalt sett en garantibesiktning. Vid besiktningen kontrolleras om det har framträtt fel under tiden mellan slut- och garantibesiktningen. Det är entreprenören som är ansvarig för att rätta alla fel och brister som angivits i besiktningsprotokollet, samt för de fel och brister som visar sig inom två år efter slutbesiktningen.
Om du har gjort tillval/ändringar så finns de normalt inte i avtalet mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören. Det är ett avtal mellan dig och entreprenören. Finns det fel och brister i dina tillval skall du så fort du upptäcker dessa klaga till entreprenören.

Det du har rätt att kräva av föreningen i samband med din bostadsrättsupplåtelse är att lägenheten är i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet samt i enlighet med det som avtalats, d.v.s. innehållet i upplåtelseavtal och ev. bilagor som finns angivna i upplåtelseavtalet.

[Innehållet redigerades senast 2013-09-19 15:37]

Svara Citera Anmäl
#2
2013-09-20
13:37
linusen Inlägg: 3 Medlem: 2013-09-19
Tack för svaret. Det som jag tycker är konstigt i vår brf är det som du nämner "Dina intressen skall istället tillvaratas av de som representerar din bostadsrättsförening vid besiktningen... Slutbesiktningen regleras mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören". I vårt fall är styrelseordförande och entrenprenör samma person. Det känns inte helt optimalt eftersom han sitter på dubbla stolar och kan förmodligen antas tillvarata sina ekonomiska intressen mer än intressena hos de boende.

Finns det någon som flyttat in i nybyggd brf och kan dela med er erfarenheter ang. besiktningar? Har ni fått fullständiga besiktningsprotokoll från slutbesiktning resp. tvåårsbesiktning eller är det norm att man inte får det?

Svara Citera Anmäl
#3
2014-02-27
11:09
Manolo Inlägg: 2 Medlem: 2014-02-27
Hej!
Var du första ägaren till lägenheten?
Mvh.Manolo

Svara Citera Anmäl
#4
2015-05-26
14:27
linusen Inlägg: 3 Medlem: 2013-09-19
Hej! Missade ditt meddelande eftersom det kom sent och jag inte varit särskilt aktiv här. Svaret är att jag är den första ägaren till lägenheten.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare