Bostadsrätt

Saknades 1 nyckel till bostadsrätt vid överlåtelse, vilket vi inte informerades om.

Läst: 21236 gånger · 2 svarsinlägg

2013-12-20
07:01
Alexandr.. Inlägg: 1 Medlem: 2013-12-20
Hej! Vid överlåtelsen av vår bostadsrätt, 2011, lämnade den förra ägaren vidare 3 nycklar tillhörande lägenheten. Långt senare, våren 2013, efter att låset börjat kärva och vi tog kontakt med vaktmästaren för att få hjälp så sa han att det ska finnas 4 nycklar till lägenheten. Vi reflekterade inte över att det borde varit fler nycklar vid överlåtelsen, då 3 nycklar verkade rimligt till en 2:a. Samtidigt var det vår första egna bostad vi investerade i och vi trodde att vi kunde lita på vår mäklare när det kom till det här. Vi försökte länge få kontakt med den förra ägaren för att ställa honom till svars utan att lyckas, vi kontaktade därefter mäklaren men har inte fått några ordentliga svar. Styrelsen i vår brf anser att mäklaren borde ha kontrollerat hur många nycklar som hör till lägenheten och att de nu borde bli skyldiga att bekosta låsbyte. Vi ser såklart mycket allvarligt på att en nyckel saknas och har inte lust att själva bekosta låsbytet på 4500:-. vad gäller och vem bär ansvaret? Tack på förhand! Med vänliga hälsningar, /Alexandra
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2013-12-22 15:36]
Svara Citera Anmäl
#1
2013-12-22
15:36
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Enligt min mening ska säljare av en bostadsrätt lämna samtliga utkvitterade nycklar till köparen på tillträdesdagen. Detta brukar även stå i överlåtelseavtalet för bostadsrätten att samtliga nycklar skall lämnas på tillträdesdagen. Läs gärna i ert avtal. Jag anser att om säljaren vet att det saknas en nyckel borde denne upplysa köparen om detta, senast vid tillträdet. Jag anser generellt att om det saknas en nyckel vid ett tillträde så är det säljaren som ska bekosta ett byte av låscylindern så att köparen kan få samtliga nycklar. Mitt råd är att du i ett rekommenderat brev skriver och ber att säljaren skall åtgärda byte av låscylindern omgående, sätt gärna även ut ett sista datum för när detta ska vara klart. Enligt mitt resonemang bode du även i brevet direkt kunna skriva att om säljaren låter bli att årgärda låscylinderbytet kommer du att avhjälpa felet på hans bekostnad och efter detta skicka ett yrkande till säljaren att betala, en summa vad det kostat att årgärda detta.

[Innehållet redigerades senast 2013-12-22 15:41]

Svara Citera Anmäl
#2
2014-06-17
10:25
Borättexperten Inlägg: 54 Medlem: 2014-06-17
Jag tycker nog konsumentvägledare Collin har fel här. Om säljaren uppger att det bara finns 3 nycklar så är det faktiskt köparens skyldighet att kontrollera denna uppgift med bostadsrättsföreningen INNAN avtal tecknas, det ingår faktiskt i KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT. Säljaren har kanske själv bara fått 3 nycklar, och uppger alltså sanningsenligt att det bara finns 3 nycklar.
Som köpare har man en skyldighet att kontrollera alla uppgifter som man anser vara väsentliga innan man genomför ett köp, och det hade ju varit väldigt enkelt att kolla just denna uppgift med föreningen.
Dessutom, som köpare bör man aldrig vara 100% säker på hur många nycklar som i verkligheten funnits, även om det är ett skyddat system med utkvitterade nycklar. Som köpare bör man alltid kalkylera med ett nyckelbyte om man vill känna sig helt trygg. Så i just detta relaterade fallet får köparen skylla sig själv, eftersom hon uppenbarligen inte brydde sig om att kontrollera nyckelstatusen innan köpet genomfördes.
Mer information om bostadsrättsfrågor hittar du på borattupplysning.se

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare