Bostadsrätt

Vem åtgärdar iskallt vindstak? (Vindsvåning)

Läst: 19910 gånger · 3 svarsinlägg

2014-02-10
15:05
Christin.. Inlägg: 3 Medlem: 2013-12-05
Hej, vi köpte 2013-09 en bostadsrätt där vindstaket är kallt. Vi märkte det nu i vintras när det blev kallt ute att det drar från bjälkarna och att innertaket är iskallt. Vi hade en isoleringsfirma här för att se om detta går att åtgärda. De sa att isoleringen släppt och såg flera kallras med värmekameran. Det var förra ägaren som 2002 köpte vinden av BRF och byggde rum av vinden och i upplåtelseavtalet står det att BRF är friskrivna från allt ansvar. Vår fråga är nu - vem ansvarar för åtgärdandet av isoleringen? Taket är ju tak åt våningarna nedanför också. Är det BRF eller ska vi reklamera köpet till förra ägaren?
Svara Citera Anmäl
#1
2014-02-18
21:52
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Friskrivningsavtalet är ett avtal mellan byggherren och föreningen, det har ingenting med dig att göra. Du har heller inget avtalsförhållande med den tidigare ägaren rörande yttertakets isolering. Din part är föreningen (styrelsen), och de är skyldiga att åtgärda felet. Om de sedan i sin tur (med stöd av avtalet) väljer att återkräva sina kostnader från byggherren, är deras business. Fast det lär ha gått för lång tid för att de ska kunna åberopa detta avtal. Får du ingen hjälp inom rimlig tid, har du enligt BrL rätt att åtgärda på föreningens bekostnad, d v s du kan i efterhand fakturera föreningen dina kostnader.

Svara Citera Anmäl
#2
2014-05-26
18:18
Christina Inlägg: 3 Medlem: 2013-12-05
Tack för svaret!
Vi har nu fått veta att BRF står för åtgärdandet av felet. Nästa fundering är då att vi delat av rummet där takisoleringen har släppt. Vi har alltså byggt en innervägg och på så sätt fått två rum med varsin dörr. Vi förmodar att väggen kommer att rivas när isoleringsarbetet ska göras. Vem bekostar uppbyggnaden av väggen igen? Vi byggde väggen innan vi märkte av felet med isoleringen. Det var i samband med byggnationen av innerväggen som en av byggarbetarna nämnde att isoleringen var fel/hade släppt. Vår fråga är nu: Vem bekostar uppbyggnaden av väggen igen?

Svara Citera Anmäl
#3
2014-05-27
10:44
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Eftersom det rör sig om en innervägg som inte har något med byggnadens stomme att göra, så är grundregeln att ni själva ansvarar för denna vägg.
Enda anledningen till att föreningen skulle ta kostnaden, hade varit om ni kan bevisa att de har agerat vårdslöst eller struntat i att agera i tid på sin del, och att det i sin tur medfört onödiga kostnader för er.
Vad jag förstår så var den felaktiga takisoleringen inte känd vid tillfället för väggens uppförande, samt att oavsett det så har jag svårt att se att fördröjningen därefter från föreningens sida gjort att väggen skulle bli dyrare att återställa för er.
Sammantaget bedömer jag att det är huvudregeln som gäller, alltså att ni själva står för väggens återuppbyggnad.
____

Allmänt i dessa fall så begår oftast bostadsrättsinnehavarna ett tankefel, vilket jag anar hos dig med. Ni tror att det "föreningen" är någon typ av fristående fastighetsägare med en jättekassa av pengar. Så är det inte. Föreningen är du själv + alla dina grannar. Så när du ber föreningen ta kostnaden för din vägg, så ber du egentligen alla dina grannar att bidra till återuppbyggnaden. Men det är tvärt emot det ömsesidiga löfte som är bärande för hela BRF-idén. Löftet:
Var och en ansvarar för sina delar, reparationer och underhåll, oavsett orsak till skadan. Ansvaret innebär att var och en åtagit sig att försäkra, underhålla, reparera och byta ut, utan att andra medlemmar skall behöva vara med och bära den enskildes kostnader.

Jämför med en båtresa i öppen båt. Alla är överens om att sätta sig i båten, och alla är eniga om vart ni ska. (Styrelsen ges uppdraget att styra båten mot målet, är ni inte nöjda med hur detta sker kan ni byta styrelse, men ni har inte rätt att i övrigt lägga er i varje moment under båtresan). Nu kommer några att bli nedstänkta, eftersom de råkade sitta på platser där det sköljde över vatten. Då får de själva ha sett till att ha med sig torrt ombyte, ingen annan medlem (eller styrelsen) har någon skyldighet att tillhandhålla detta.
Enkelt, eller hur ;-)

(Det finns ett par undantag tex brandskador (j mf med "skeppsbrott" i exemplet för båtresan. Där har alla genom föreningen en gemensam försäkring istället.)

[Innehållet redigerades senast 2014-05-27 10:52]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare