Bostadsrätt

Vårt vindsförråd ska minskas från 6kvm till 2kvm

Läst: 12462 gånger · 2 svarsinlägg

2014-04-09
11:36
skog Inlägg: 1 Medlem: 2014-04-09
Vår förening har startat ett vindsprojekt, något som vi ställer oss positiva till. Vinden behöver säljas för att hjälpa ekonomin i föreningen. Det som hör till det negativa är att "projektgruppen" inkl ordförande i föreningen inte tagit reda på hur föreningen ska lösa utrymmet för vindsförråd. Efter påtryckningar från flera medlemmar så mättes de lediga utrymmen i källaren upp och beskedet blev 2kvm. Nu går det ut mail till alla i föreningen att "de måste skriva på" annars förstör de för alla. Till saken hör att det finns stora utrymmen i källaren som föreningen skulle kunna utnyttja. Vi har en butik som tidigare bett om att bli av med sitt lager i källaren då det inte utnyttjades och en restaurang som inte vill ha kvar sitt dansgolv (som också stör många boende). Vår ordförande har då uppgett att "Det är för jobbigt att förhandla med hyresgäster". Resten av föreningen är helt passiv. Jag talade med en äldre dam som bor granne, hon berättade " jag måste skriva på det har herr ordförande sagt". Vi som medlemmar har valt vår styrelse, men det är omöjligt att få nya medlemmar. Styrelsen består av en liten kärngrupp som sitter kvar. De nya som gjort försök blir snabbt utfrysta och avsäger sig uppdraget efter några månader. Min fru försöker hålla modet uppe. Vad har styrelsen för rätt att ta vårt förråd?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2014-04-09 13:40]
Svara Citera Anmäl
#1
2014-04-09
13:40
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Hej
Enligt det du beskriver ovan i ditt inlägg och som jag uppfattar det kräver denna typ av förändring ett stämmobeslut. En flytt och förändring av förråd ses vad jag förstår som en väsentlig förändring för medlemmarna och kräver ett majoritetsbeslut på en föreningsstämma. Även andelstalen blir en fråga i detta samamnhang, för om en vind byggs om och det tillkommer nya lägenheter ändras andelstalen, som blir lägre, vilket då även påverkar bostadsrätternas årsavgifter.

Om det finns delade meningar eller motstånd i föreningen kan det kanske bli aktuellt att vända sig till Hyresnämnden i frågan.

[Innehållet redigerades senast 2014-04-09 14:01]

Svara Citera Anmäl
#2
2014-04-09
16:32
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Vinden kan endast exploateras om det finns ett stämmobeslut som tillåter detta, enligt det tidigare svaret du fått. Stämmobeslutet skall innefatta alla aspekter, d v s antingen finns i det beslutet en styrande lösning på hur källarförråden skall lösas, eller så har ni gett styrelsen ett öppet mandat att lösa denna del.

Vad gäller förändrade andelstal så beror det på hur era avgifter beräknas, om de bygger på insatser eller annan beräkningsgrund, och ifall vindsexploateringens är en så pass väsentlig förändring att ekonomisk plan över huvud taget påverkas. Så bortse från de råd du får kring dessa delar, det går inte utan att ha er stadga och ek. plan ge ett korrekt svar utifrån. Här behövs oftast hjälp. Dessutom kan det finnas skattemässiga konsekvenser, beroende på hur projektet läggs upp.

Men, vad jag ville säga var egentligen följande:

Du skriver att ni är positiva till detta då det behövs för er ekonomi. Ekonomi = hushållning. Och vinden går bara att exploatera EN gång. Saknas det pengar till drift och underhåll, måste ni nu säkra att erforderliga medel från och med nu tas in via avgifterna! För vad gör ni annars nästa gång? Det är många föreningar som de senaste åren tror att de "löst problemet med ekonomin" genom att sälja vindsyta, men det är fel. "Problemet" uppstår inte, ifall styrelsen sköter sitt uppdrag, och tar in rätt avgifter.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare