Bostadsrätt

Kan BRF ändra tillstånd för andrahandsupplåtelse?

Läst: 2918 gånger · 1 svarsinlägg

2016-09-20
21:01
jonjon Inlägg: 1 Medlem: 2016-09-20
Hej, Min BRF gav mig tillstånd att upplåta min lägenhet i andra hand tillsvidare för drygt 1 år sedan. Nu har jag blivit kontaktad av styrelsen som hävdar att det tillståndet inte gäller då tillstånd att upplåta lägenhet i andrahand enligt gällande praxis behöver vara tidsbegränsat till 1 år. Styrelsen hävdar att de bryter mot lagen genom att låta en tillsvidareuthyrning fortsätta och inte kan acceptera detta, därför måste jag riva nuvarande avtal för att sedan ansöka om tillstånd på nytt, fast denna gång 1 år i taget. Är jag tvungen att söka nytt tillstånd som är tidsbegränsat trots att föreningen redan givit tillstånd till tillsvidareuthyrning?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2016-09-23 15:17]
Svara Citera Anmäl
#1
2016-09-23
15:17
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
En bostadsrättshavare måste som du säkert vet ha bostadsrättsföreningens samtycke/tillstånd för att upplåta sin bostadsrättslägenhet i andra hand.

Jag har uppfattat som om du har fått ett godkännande om andrahandsupplåtelse som gällde tillsvidare och nu vill föreningen ändra detta tillstånd att gälla för ett år i taget.

För ett par år sedan (2013) kom det nya regler för uthyrning av privatbostäder. Men mig veterligen säger lagen inget om tiden för andrahandsupplåtelse av bostadsrätt, så har du fått ett tillstånd som gäller tillsvidare behöver, som jag ser det, föreningen motivera varför de i så fall skulle "dra tillbaka sitt tillstånd", är det tex förutsättningar kring upplåtelsen som har ändrats kan det kanske vara motiverat råder samma förhållanden som när de gav tillståndet torde det inte finnas någon anledning.

Jag vet att flera organisationer, som tex Fastighetsägarna rekommenderar föreningar att tidsbegränsa tillstånden för att lättare kunna följa upp och ändra vid behov. Du kan läsa mer om detta under denna länk: http://www.fastighetsagarna.se/aktuellt-och-opinion/nyheter/nyheter-2013/lagen-om-uthyrning-av-egen-agd-bostad-trader-nu-i-kraft

Om du inte får en motivering du anser är godtagbar till varför föreningen vill tidsbegränsa tillståndet och du vill framhäva det tillsvidare tillstånd jag uppfattat att du har erhållit och ni är i tvist kan du
kostnadsfritt vända till Hyresnämnden. Läs mer här: http://www.hyresnamnden.se/Hyra-i-andra-hand/Bostadsratt/

[Innehållet redigerades senast 2016-09-23 15:35]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare