Bostadsrätt

Vad gäller vid vattenskada innan tillträde?

Läst: 6181 gånger · 3 svarsinlägg

2016-09-27
17:22
scaryxit.. Inlägg: 2 Medlem: 2016-09-27
Hejsan Jag har nyligen skrivit på ett kontrakt för att köpa en bostadsrätt. Köpet gick väldigt snabbt till och såldes innan visning. Jag fick en chans att titta på lägenheten innan köpet och allt såg fräscht ut. Efter vi skrev kontrakt så gjorde Bostadsföreningen en besiktning innan tillträdet och upptäckte en fuktskada i badrummet. Bostadsföreningen tar på sig kostnaden för att riva hela badrummet och sedan så måste den torka i några veckor. Säljaren är en trevlig prick och mäklaren vill hjälpa till att komma fram till en rättvis lösning. För tillfället så väntar vi på mer information från säljarens försäkringsbolag och vilken tidram som gäller angående rivning och renovering. Men vi är fortfarande osäkra vad gäller och vem som ska betala för vad och vilka rättigheter vi har. Säljaren är ok med att skjuta på tillträdet till badrummet är klart. Jag har även fått ett 2 månaders försäkring på den nya lägenheten med trygghansa som en inflyttnings present. De kanske kan ersätta mig på något vis? Om säljarens försäkringen inte täcker ett nytt badrum vad ska vi göra? - Är det rimligt att begära att säljaren tar en del eller hela kostnaden för ett nytt badrum? Lite råd vore mycket tacksamt.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2016-10-18 12:16]
Svara Citera Anmäl
#1
2016-10-05
18:30
Collin Inlägg: 404 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Hej,

Jag tycker att det låter som en bra ide att skjuta på tillträdet tills badrummet är färdigställt av säljaren och genom dennes försäkring, om det är möjligt.

Lägenheten ska vara i avtalsenligt skick, så det är som du är inne på och som jag ser det rimligt att begära att säljaren tar del av kostnaden för åtgärdande. Dock återstår frågan hur stor del, du som köpare ska inte hamna "I bättre dager" dvs få ett helt nytt badrum om tex badrummet var äldre innan. Man behöver alltså ta hänsyn till ålder gällande badrummet när man beräknar eventuell kompensation.

Om säljarens försäkring inte täcker fuktskadan kan ett alternativ vara att du prata med mäklaren och yrkar om ett prisavdrag på köpeskillingen, ett avdrag på den tidigare överenskomna köpeskillingen som motsvarar felet ni upptäckt och som ni kan enas om.

Se till att alla överenskommelser dokumenteras skriftligen. Även gällande vem som ska ansvara för vad, av säljare och förening, så föreningen sedan inte kräver dig på några kostnader.

Vad gäller den 2 månaders försäkring på den nya lägenheten med trygghansa som du säger fått som en inflyttnings present bör du som jag ser det om möjligt meddela bolaget att du tillträder senare om så blir fallet, så att försäkringen träder ikraft ifrån tillträdesdatum. Tills tillträdet är det säljarens försäkring som gäller, vilket troligt även följer av det avtal du har om du läser noga, om inga andra överenskommelser har träffats.

Hoppas att mina svar är en hjälp på vägen, hör gärna av dig till forumet igen om du har några fler frågor eller för att berätta hur det gick.

Svara Citera Anmäl
#2
2016-10-15
18:57
scaryxited Inlägg: 2 Medlem: 2016-09-27
Hejsan

Försäkringsbolaget har hört av sig nu och jag fick se besiktningsdokumentet samt kostnadsförslaget.

I besiktningsbrevet så skrev de att de hade hittade förhöjda fuktvärden på golv och väggar. De beskrev badrummet som orginalutförande från 60-talet förutom att de hade lagt mosaik på befintligt klinkergolv.
Orsak var bristfällig/uttjänt tätskikt. Skadan var inte plötslig eller oförutsedd.

Kostnadsförlaget hamnade runt 65000. Säljarens försäkringsbolag täcker nästan hälften medans 32000 måste betalas på annat sätt.

Eftersom det är ett gammalt badrum och jag kommer i prencip få helt nytt ytskikt så förslog jag att jag betalar det mesta ungefär 25000 kr så kan säljaren betala resten. Jag tyckte det verkade rimligt, vad anser ni?

Säljaren har dock redan sagt upp sin försäkring innan vi fick veta om fuktskadan och den går ut den i slutet på månaden, då min försäkring börjar. Det känns inte rätt be honom återaktivera sin försäkring om inte det finns en riktig bra legal anledning för det. Gör det?

Om vi ska ha det skriftligen hur går vi till väga då? Räcker det med en sparad e-mail konversation? Ska vi be mäklaren skriva upp ett kontrakt?


Svara Citera Anmäl
#3
2016-10-18
12:16
Collin Inlägg: 404 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Hej igen,

Det är som du skriver rimligt att du betalar en del då du får ett nytt badrum, istället för det gamla, dock har jag tyvärr ingen möjlighet att uttala mig om någon summa.

Vidare skriver du att säljaren sagt upp sin försäkring, ni behöver kolla upp så att det är korrekt så att försäkringen var gällande och att den täcker skadan. Har du eller säljaren frågor kring försäkringar och dess villkor kan ni gärna vända er till en konsumentrådgivning som jobbar med försäkringsfrågor. Du hittar dem under denna länk: http://www.konsumenternas.se/

Eftersom en mäklare har varit inblandad i överlåtelsen tycker jag med fördel att ni kan vända er till denne för att förslagsvis skriva ett tillägg till överlåtelseavtalet gällande vattenskadan, så att ni får ner allt på papper, det är att föredra istället för den e-mail konversation du skriver om i ditt inlägg. Det är som jag ser det mycket bättre att ni upprättar en skriftlig överenskommelse om detta som tydligt reglerar vad ni kommit överens om och vad som gäller, det minskar risken för missförstånd.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare