Bostadsrätt

Hyra ut bostadsrätt - skriva kontrakt

Läst: 2397 gånger · 1 svarsinlägg

2017-01-12
08:25
JoBo Inlägg: 2 Medlem: 2015-03-05
Hej, Jag ska hyra ut min tvåa (bostadsrätt) i centrala Stockholm till en vän till en vän medan jag åker ut på en längre resa. Jag litar förstås på att denna hyresgäst är bra och så vidare men kommer förstås att skriva ett andrahandskontrakt. Jag har kollat runt lite på nätet för att få exempel på hur man skriver ett bindande andrahandskontrakt och hittat en del exempel, tex http://www.andrahandsbostader.se/andrahandskontrakt men inget som känns som det tar upp allt. Jag är lite orolig för att jag ska missa något väsentligt som kan skapa problem när jag ska flytta tillbaka. Några konkreta frågor jag har är tex: - Hur stor deposition kan jag ta ut? Finns det någon maxgräns? - Kan man avtala om att personen inte får ha fester i lägenheten? Eller, låta någon annan flytta in tillsammans med personen. - Vad händer om det blir en skada/inbrott under tiden jag hyr ut min bostadsrätt? Tack på förhand!
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-01-12 09:32]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-01-12
09:32
Collin Inlägg: 368 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Hej

För att hyra ut din bostadsrätt i andrahand behöver du föreningens tillstånd. Jag rekommenderar dig att ansöka om det skriftligt och erhålla ett skriftligt svar. Så det inte blir några missförstånd.

Det finns mig ingen maxgräns för hur stor deposition du kan ta ut. Man kan säga att storleken ska motsvara risken, vanligt förekommande mig veterligen är ett antal månadshyror, beroende på hur lång uthyrningstiden är, eller en kombination av ett belopp för "risk" för möbler mm och hyror.

Du kan läsa mer om deposition under denna länk: http://www.omboende.se/sv/Aktuellt/Nyhetsarkiv-for-2013/Deposition-for-okad-sakerhet-vid-andrahandsuthyrning/


Man kan mig veterligen inte avtala bort om att personen inte får ha fester i lägenheten. Däremot kan man skriva i avtalet att personen ska följa de ordningsregler föreningen har och i övrigt iaktta och visa hänsyn till grannar. Samma hänsyn och ordningsregler som du har att följa som bostadsrättsinnehavare.

Andrahandshyresgästen får inte överlåta eller upplåta lägenheten i sin tur om du reglerar det i ert avtal.

Vad som händer om det blir en skada/inbrott under tiden du hyr ut din bostadsrätt beror på villkoren, vad för skada som uppkommer osv. Frågan är om din hemförsäkring med bostadsrättstillägg är tydliga med vad som gäller när du som bostadsrättshavaren inte är bosatt i lägenheten?
Jag tycker att du ska kontakta ditt försäkringsbolag för att få svar på den frågan samt fråga föreningens styrelse, ni kanske har en kollektiv försäkring, bostadsrättstillägg? Tyvärr tror jag att det kan vara ganska problematiskt att få ett skydd för själva bostadsrätten genom en försäkring för andrahandshyresgästen, däremot kan du kräva i avtalet att denne ska ha en försäkring, då kommer den troligtvis endast att omfatta lösöre. Men som sagt kontakta ditt försäkringsbolag och föreningen. Du kan med fördel även kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå, en opartisk rådgivning, ungefär som konsumentvägledning för alla typer av försäkringsfrågor. Du hittar dem under denna länk: http://www.konsumenternas.se/

[Innehållet redigerades senast 2017-01-12 10:07]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare