Bostadsrätt

Olagligt inbyggd fläkt, vems fel?

Läst: 1635 gånger · 2 svarsinlägg

2017-02-01
14:24
Adnanstr.. Inlägg: 1 Medlem: 2017-02-01
Hej. Vi köpte en bostadsrätt och flälten fungerade inte vid inflytt. Ingen big deal tänkte vi och kan lösa de. Ringde fastighetsskötaren i brf. För att fråga vad för fläkt man får ha osv. Han kommer och söger att fläkten de har byggt in är olaglig och felaktigt inbyggd och måste omedelbart avlägsas. Ventilationen har de gjort helt fel och riktigt dåligt. Problemet är att detta är innanför väggarna, liksom bakom köket. Vi ser ju det som ett solklart dolt fel då det liksom inte möjligt och se detta om man inte river upp halva köket. Vem ska stå för att bygga om allt detta? Säljarna hänvisar till de som bodde där innan ( köket renoverades 2015) att de var de och finns givetvis inga papper på de. Vem har ansvaret? Hur går man tillväga? Vilka steg tar man först?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-02-09 14:53]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-02-09
14:53
vwiez Inlägg: 466 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Under förutsättning att det är ett dolt fel och det inte är mer än två år sedan du köpte bostadsrätten så har du möjlighet att reklamera felet till den privatperson du köpt lägenheten av. Eftersom du inte har något avtal med den som bodde i lägenheten före er säljare, och som enligt era säljare byggt om köket, så har ni ingen annan avtalspart än den som ni köpt lägenheten av att reklamera felet till. Ansvaret att fläkten blir utbytt och att återställa till en godkänd ventilationslösningen är ert. Antingen får ni kräva att säljaren åtgärdar felet eller ersätter er för de kostnader ni får för att återställa ventilationen i godkänt skick. För reparation av ventilationskanaler som föreningen har försett lägenheten med svarar normalt sett föreningen. Om du köpt en bostadsrätt och därefter upptäckt en skada, som vållats av tidigare ägare, vilket är ditt fall, kan bostadsrättsföreningen normalt ändå rikta skadeståndsanspråk mot dig, även om inte du är vållande, särskilt om föreningens stadgar säger att bostadsrättshavaren svarar för underhåll av det som orsakat skadan. Samma sak om skadan beror på sådan brist i det inre underhållet som du som bostadsrättshavare svarar för, oavsett om det är du själv som orsakat skadan eller ej. Om du inte kan komma överens med säljaren och det är ett dolt fel kan du ta hjälp av tingsrätten för att få ersättning för dina kostnader. Det kan då vara klokt att ta hjälp av jurist som kan bostadsrättsjuridik.

Svara Citera Anmäl
#2
2017-02-12
15:52
Bättre BRF Inlägg: 76 Medlem: 2014-02-18
Det här är ett bra exempel på ett "fel" där det inte lönar sig för TS att leta skyldiga eller kräva ersättning. Alla lösningar med att stämma säljaren eller mäklaren med hjälp av jurister kommer bara att ta tid och kosta mera pengar än om TS istället direkt löser själva felet.

Allmänt:

En gammal bostadsrätt är en begagnad vara som har lagats, ändrats och modifierats X antal gånger sedan den var ny. Lägg därtill det faktum att själva byggnaden som lgh ligger i också har genomgått massa förändringar. Te x ändras ju kraven på ventilation, brandsäkerhet, vatteninstallationer, buller et c med tiden, och har föreningen renoverat genom åren kan de ha behövt att göra vissa modifieringar för att möta nya högre krav än de som rådde när huset en gång uppfördes.

Överlåtelser av lgh går mycket fort. Du har kanske sett lgh en enda gång under 10 minuter, innan du skriver på ditt kontrakt. Ovanstående utläggning ger följande resultat:

1)Du kommer INTE att veta om alla "fel" som finns innan du köper.

2)Du kan inte begära att säljaren vet om alla "fel"

3)Du kan inte räkna med en "felfri" vara.

Självklart skall allvarliga brister beivras hos säljaren, men då skall det röra sig om uppenbara saker eller omfattande kostnader. En felaktigt installerad köksfläkt är inte detta.

Som köpare av begagnad bostadsrätt så bör man ha en mental och till viss del ekonomisk förberedelse på att det kommer att dyka upp saker man måste fixa.

Det specifika fallet:

Ta ner fläkten, knacka fram imkanalen, anslut en godkänd fläkt eller sätt dit ett don istället och montera upp en kolfilterfläkt som alternativ.

Ta kostnaden och sätt upp historien på erfarenhetskontot.

Det är mycket vanligt att det sitter uppe fel typ av fläktar i lgh. Folk köper det de ser i affären och dessa fläktar kräver normalt egen kanal hela vägen ut, vilket är ovanligt i äldre flerbostadshus. Vanligare är att många lgh delar på samma imkanal, samt att man har en centralt styrd fläkt på tak/vind som betjänar alla anslutna lgh.

PS: Det fins inga OLAGLIGA fläktar.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare