Bostadsrätt

Vatten rann in genom vägg

Läst: 2668 gånger · 1 svarsinlägg

2017-04-09
14:01
Zeke Inlägg: 6 Medlem: 2016-10-05
Bor i en bostadsrätt (radhus) som inte är 10 år gammalt. I samband med regnväder rann det in en ganska stor mängd vatten genom en yttervägg, vid ett hörn till ett fönster. Föreningen har gjort om plåtar vid fönstret och förbättrat tätningen och förhoppningsvis är felet åtgärdat. Det återstår nu att åtgärda en förstörd tapet samt möjligen skador på golvet. Vems ansvar är det att åtgärda tapetsering, föreningen eller vi? Borde inte felet falla inom den 10 åriga garanti som finns på fastigheter? Vi har inte på något vis kunnat påverka att det kommer in vatten genom en yttervägg. Har föreningen missat sitt underhållsansvar eller är det ett byggfel?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-04-10 13:56]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-04-10
13:56
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Du som bostadsrättsinnehavare är skyldig att åtgärda det som omfattas av det inre underhållet. Till detta räknas ytskiktet både på golv och väggar. Detta oavsett hur skadan uppkommit. Men du kan kräva att bostadsrättsföreningen ersätter dig för de kostnader det orsakar dig, om skadan uppkommit på grund av att de varit försumliga, det vill säga vetat om att skadan funnits och sedan låtit bli att reparera denna. Då kan föreningen bli skyldig att bekosta skadorna i lägenheten.
Är det ett byggfel så gäller byggföretagets garanti gentemot deras avtalspart, dvs fastighetsägaren/föreningen. Då borde föreningen kunna kräva byggfirman på ersättning för den ekonomiska skada som de drabbas av. Men det gäller inte dig eftersom bostadsrättshavaren normalt sett inte har något avtal med byggfirman.
Skador på grund av vatten som tränger in genom vägg ersätts oftast inte från försäkring.

[Innehållet redigerades senast 2017-04-10 14:02]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare