Bostadsrätt

Skada i bjälklag

Läst: 3206 gånger · 2 svarsinlägg

2017-04-12
14:31
lenahall.. Inlägg: 7 Medlem: 2017-04-12
På andra sidan gatan till min bostadsrättslägenhet har det pålats. Huset jag bor i skakade en hel dag. Efter detta har golvet i min lägenhet börjat svaja så att alla möbler skakar när man går på det. Sängen skakar så man vaknar om en bil kör förbi. Försäkringsbolaget kom och tittade, konstaterade att det blivit fel på bjälklaget, men säger att min försäkring bara gäller ytskiktet och att jag får vända mig till föreningen. (I stadgarna framgår också att bostadsrättshavaren bara ansvarar för ytskiktet). Styrelsen säger att de också anmält till fastighetsförsäkringen och att den inte gäller sådana skador. De har inte gjort någon anmälan till fastighetsägaren som pålade utan menade att det säkert skulle bli någon slutbesiktning när (någon hade varit där före byggandet och filmat) bygget var klart. Det har gått ett halvår nu och går säkert ett år tills det blir en sådan besiktning. Styrelsen har gjort klart för mig att de under inga förutsättningar kommer bekosta återställandet av mitt bjälklag. Har inte styrelsen undersökningsplikt i ett sådant här ärende? Vad ska jag göra?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-04-24 16:27]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-04-24
16:27
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Föreningen har ansvar för underhåll av huset och dess allmänna utrymmen. Detta betyder att styrelsen måste se till att man undersöker eventuella skador som kan ha uppkommit på fastigheten, samt åtgärdar det som ligger inom föreningens ansvarsområde. Detta oavsett om föreningens försäkring täcker skadan eller ej. Om föreningen brister i sin underhållsskyldighet kan man ha rätt till självhjälp mot ersättning i vissa fall och rätt till nedsättning av årsavgiften, om föreningen av vårdslöshet eller försumlighet orsakar dig en skada.

Vi tvist kan du vända dig till hyresnämnden och ansöka om medling, om din föreningen går med på det, eller kan du göra en anmälan till bostadsrättsnämnden.
Du hittar information och kontaktuppgifter här: http://www.hyresnamnden.se/Sa-gar-det-till/
http://www.bostadsrattsnamnden.se/anmalan

Svara Citera Anmäl
#2
2017-05-03
11:49
lenahallefors@h.. Inlägg: 7 Medlem: 2017-04-12
Tack för svar. Fick lov att ta upp frågan på årsstämman som uppdrog åt styrelsen att anmäla skadan till byggfirman/fastighetsägaren. Fastighetsägarens konsult som gjort besiktning av vårt hus före byggnationerna kommer imorgon och ska titta på mitt golv.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare