Bostadsrätt

Nedsättning av årsavgift p.g.a kallt i lägenhet?

Läst: 2768 gånger · 1 svarsinlägg

2017-04-29
13:02
Kakan13 Inlägg: 1 Medlem: 2017-04-29
Hej alla! Det har pågått lite av en cirkus här i våran brf. Vi flyttade in sommaren 2015 och när temperaturen började sjunka i lägenheten runt oktober började vi med våra första försök att få bukt på problemen. Första kontakten var med fastighetsskötaren som kom förbi 2-3 gånger och luftade radiatorerna - det gav ingenting. Sedan 2 olika vvs firmor som skulle söka efter ventiler i källaren och om dom eventuellt hade låst sig på halvläge - dom hittade inte ens ventilen eftersom ingen har ritningarna och det är lite vilda västern med rören där nere. Då kontaktar vi styrelsen i början av december, ingeting händer förrens i slutet på februari 2016 - då kommer de föreningen anlitar i tekniska frågor förbi och gör mätningar. Det visar sig att temperaturen stora delar på dygnet understiger 18 grader och att luftfuktigheten är typ 4-5 gånger högre än vad den borde vara. Och vad händer tror ni efter deras rekommendation om åtgärd? Ingenting! Hela cirkusen upprepas igen oktober 2016 när det börjar bli kallt ute, vi skickar miljöförvaltning, konsumentombudsman mfl på dom - ytterligare tekniska undersökningar görs som kommer fram samma resultat. Först i december 2016 sätts 2 nya radiatorer in och temperaturen höjs med 2 grader i övriga. Efter all denna cirkus vill vi ha ersättning, men det tycker styrelsen är befängt eftersom dom anser sig inte vara 'vållande' eller har försummat oss och underlåtit sig att agera? Det tog dom 15 månader att lösa ett problem som skulle kunnat vara löst på några veckor och dom anser att allt är i sin ordning och att problemet NU är åtgärdat och att det inte rent juridiskt finns någonting som ålägger dom att vara ersättningsskyldiga? Seriöst? Som om föreningen anses ha underlåtit att handla eller varit försumlig är svårt att svara på. Men inte har dom väl handlat tillräckligt skyndsamt ändå? Jag måste gå vidare med detta känner jag, kosta vad det kosta vill. Är det någon som råkat ut för liknande sak? Någon som har vettiga råd att ge hur jag ska gå till väga? Tacksam för all hjälp! Med vänlig hälsning, M
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-05-02 17:57]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-05-02
17:57
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Underhållsansvaret i bostadsrätt är som du skriver uppdelat mellan förening och medlem. I vissa fall kan ersättning för skada krävas av den part som varit vållande till skadan, till exempel av en förening eller en medlem. Enligt min erfarenhet är den här sortens frågor ofta mycket komplicerade och även högt ställda bevis krävs för vållande. Med vållande till skada avses att man varit vårdslös eller försumlig. Vill man gå vidare i sådana här frågor behöver man kanske anlita ett ombud och då kan man se om man kanske kan nyttja rättsskyddet i sin försäkring, även kan det vara så att man behöver gå till domstol för att kräva skadestånd. FÖr övrigt, beroende på hur villkoren ser ut kan det gå att få ersättning via försäkringsbolaget, om förening nyttjat denne. Fråga din förening om detta om du inte gjort det. Så detta är några tips på hur man kan göra om man vill gå vidare. Jag är ledsen att jag inte kan ge något "direkt svar" men som sagt det är komplicerade frågor som oftast kräver juridiskt ombud.

Rent generellt när det gäller skadeståndsanspråk riktade till en BRF är det lite problematiskt. Den som bor i en hyresrätt har rätt till nedsättning av hyra för men i nyttjanderätten. Men den som bor i en bostadsrätt har int rätt till sänkning av månadsavgiften om det uppstått en skada som påverkar lägenheten på samma sätt. Förklaringen ligger i lagstiftningen men också i själva syftet med bostadsrätt. Någon automatisk rätt, som det finns för hyresrätt till nedsättning av årsavgiften på grund av att medlemmen inte till och med kan bo i bostadsrätten finns inte. Bostadsrättslagen säger visserligen att bostadsrättshavaren rätt till skälig nedsättning av årsavgiften om BRF inte skött sin , eller om föreningen på annat sätt har orsakat skadan, vållat. Man skulle kunna se det som att nyttjanderätten av lägenheten störs genom att medlemmen inte kan bo i lägenheten, men man skulle också kunna se det som att medlemman inte kan bo där för att BRF uppfyller sitt underhålls/reparationsansvar. En förutsättning för att en nedsättning av avgiften ska kunna komma ifråga med stöd av lagen är att föreningen anses ha förorsakat skadan så att bostadsrättshavaren inte kan bo i lägenheten, vållande som jag skrivit om ovan. Ofta är det i praktiken, som jag redan varit inne på även i ditt fall ovan, svårt att fastställa något vållande då det kan rör sig om att en skada tex uppkommit genom olyckshändelse. När man riktar ett skadeståndsanspråk är det medlemmen själv och grannarna som betalar detta, detta för att ni alla äger fastigheten tillsammans. Till skillnad från en hyresrätt. När man bor i en hyresrätt är man alltså mycket mer skyddad genom lagen än vad bostadsrätten är i synen på rätt till nedsättning/skadestånd.

[Innehållet redigerades senast 2017-05-02 18:35]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare