Bostadsrätt

Fråga om Sprickor på bärande vägg i samband med fasadarbete

Läst: 586 gånger · 1 svarsinlägg

2017-05-17
13:45
sara.b.e.. Inlägg: 1 Medlem: 2017-05-17
Där jag bor har föreningen gjort en fasadrenoverning samt bytt ut alla ballkonger. I samband med detta arbete så uppstod sprickor på "fasadväggen" fast på insidan i lägenheten. Jag vände mig då till styrelsen som hänvisade mig till mitt försäkringsbolag. Min försäkring är övertygat om att det är föreningens anvsvar att fixa dessa sprickor som uppkommit och jag bollas fram och tillbaka...Vem bär ansvar för denna typen av skada? Tacksam för svar
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-05-19 16:34]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-05-19
16:34
vwiez Inlägg: 466 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Enligt bostadsrättslagen är det föreningen som är ansvarigt för underhåll på själva huset och dess allmänna utrymmen. Normalt sett slutar föreningens ansvar vid lägenhetens vägg, golv och tak men exakt var den gränser går kan vara svårt att exakt fastställa.
Som bostadsrättshavare ansvarar du för underhåll av sådant som finns inuti lägenheten såsom ytskikt på golv, väggar och tak. Men också tätskikt brukar falla inom bostadsrättshavarens ansvar. Förutom vad som står i lag och proposition får man dessutom titta på exakt vad som står i era stadgar gällande gränsdragning mellan ditt och föreningens ansvar.
Fasaden är definitivt föreningens och de sprickor som uppkommer på stommar och bärande väggar är föreningens, däremot är det du som ansvarar för ytskikt på rummens väggar, golv och tak samt underliggande behandling som krävs för att anbringa ytskiktet på ett fackmannamässigt sätt. Ofta också för icke-bärande innerväggar.
Så sprickorna i fasadväggen låter det som om det är föreningens ansvar att åtgärda, däremot är det du som får åtgärda ytskiktet och dess underbehandling. Om sprickorna i din lägenhet har uppstått pga föreningens försumlighet eller vårdslöshet i samband med fasadrenoveringen, kan du ha rätt till ersättning för dina kostnader för att själv åtgärda skadorna.
Om ni inte kan komma överens kan du vända dig antingen till hyresnämnden för medling, om din förening går med på det, eller till bostadsrättsnämnden. Du hittar kontaktuppgifter och information om deras uppdrag på följande sidor:
http://www.hyresnamnden.se/Sa-gar-det-till/
http://www.bostadsrattsnamnden.se/

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare