Bostadsrätt

Bostadsrättförening baserar årsavgifter med andelstal istället för insatser. Vad skall man tänka på?

Läst: 886 gånger · 2 svarsinlägg

2017-06-01
17:05
powder36.. Inlägg: 1 Medlem: 2017-06-01
Min bostadsrättsförening baserar nytt årsavgifterna på andelstal, tidigare var det baserat på lägenheternas insatser. "Föreningens utgifter för den löpande verksamheten samt avsättning till fonder skall finansieras genom att bostadsrättshavarna betalar årsavgift till föreningen, årsavgifterna fördelas på bostadsrättslägenheterna i förhållande till lägenheternas andelstal. I årsavgiften ingående konsumtionsavgifter kan beräknas efter förbrukning eller ytenhet." Vad medför en sådan ändring? För och nackdelar? Kommer min hyra ändras? Varför ändrar man detta? WEB länk för att läsa vidare om detta? Tacksam för svar.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-06-07 11:16]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-06-07
11:16
vwiez Inlägg: 464 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Om du bor i bostadsrättsförening och har betalat en insats så är det inte en hyra utan en årsavgift du betalar. Om du betalar en hyra så hyr du en av föreningens lägenheter, men jag utgår ifrån att du bor med bostadsrätt och inte med hyresrätt och menar årsavgift och inte hyra.
Årsavgifterna ska täcka kostnaderna för löpande utgifter för drift, underhåll och finansiering samt avsättning till yttre och inre reparationsfond. Fördelningsprincipen skall framgå av era stadgar. Oftast efter samma princip som insatserna, men man kan ha andra principer t ex lägenhetsytor eller efter särskilda andelstal. Man kan också se till att göra en fördelning av vatten och värme mm efter lägenheternas storlek. De nyttigheter man har tillgång till skall avspegla sig i årsavgiften. Om beräkningsgrunden för årsavgiften ändras måste beslut fattas av föreningsstämma.
Det är styrelsen som beslutar om avgiftshöjningar, men på en föreningsstämma kan man självklart behandla frågan, även om det ändå är styrelsen som bestämmer. På vilket sätt din förenings nya beräkningar kommer att påverka er avgift vet jag inte och inte heller varför de gör såhär. Det är frågor du får ställa till din styrelse.
Du kan läsa mer om avgifter i bostadsrätt på följande sida: http://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/faktablad/avgifter-till-foreningen

Svara Citera Anmäl
#2
2017-07-13
00:03
Jonte_1953 Inlägg: 48 Medlem: 2009-01-22
Om man ändrar fördelningsprincipen för beräkning av lägenhetens årsavgift finns det några saker att tänka på. När man fördelar efter insats krävs en ändring till andelstal att beslutet tas med en kvalificerad majoritet på stämman. Om man fördelar efter andelstal finns ingen bestämmelse i bostadsrättslagen hur en ändring ska gå till. Det kan i princip ändras av några personer i styrelsen. Därför bör stadgarna säga att en ändring av andelstal ska beslutas på en stämma med kvalificerad majoritet.
De nya andelstalen bör ge samma årsavgift som den tidigare fördelningsgrunden gav.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare