Bostadsrätt

Frivilligt kapitaltillskott i bostadsrättsförening. Dags att avveckla??

Läst: 1219 gånger · 2 svarsinlägg

2017-06-30
08:33
Marin Inlägg: 1 Medlem: 2017-06-21
För dem som gjort frivilligt kapitaltillskott har det blivit en allt annat än lysande affär. Det har visat sig vara svårt att vid försäljning få full kompensation för kapitaltillskottet. Orsaker härtill: Den ringa förekomsten av frivilligt kapitaltillskott har gjort det svårt för både köpare och mäklare att rätt värdera lägenheter med frivilligt kapitaltillskott. Lägg därtill en ofta torftig och delvis missvisande presentation i ÅR Ursprungligen motiverades frivilligt kapitaltillskott med skattemässiga fördelar. Med dagens låga räntor har det argumentet nästan helt försvunnit. Bostadsrättsföreningar lånar till väsentligt lägre räntor än privatpersoner. Även om räntorna skulle stiga markant från nuläget är det ingalunda säkert att vi får behålla ränteavdragen i deras nuvarande form. Slutligen. Vi kan förvänta oss att läget blir ännu sämre för alla när bostadsrättsutredningens förslag om ökade avgifter för att täcka avskrivningar implementeras.. De avgifter som tas in kan inte användas för amortering utan måste användas för att bygga upp en finansiell reserv. Det är knappast i någons intresse. I vår bostadsrättsförening diskuterar vi nu att möjliggöra för medlemmarna att få tillbaka sina frivilliga kapitaltillskott. Pågår likartade diskussioner i andra bostadsrättsföreningar? Är det någon förening som faktiskt gjort återbetalning eller kommit långt i lösningen av de praktiska frågorna? Finns det någon som i dagsläget talar sig varm för frivilligt kapitaltillskott? Vill egentligen inte de flesta komma ur det - framför allt inför en försäljning?
Svara Citera Anmäl
#1
2017-07-12
23:52
Jonte_1953 Inlägg: 50 Medlem: 2009-01-22
Jag håller med. Om man betalar 300 000 i kapitaltillskott för att få en något lägre månadsavgift får man inte tillbaka de 300 000 kr om man säljer lägenheten direkt.

Svara Citera Anmäl
#2
2017-09-04
18:18
Boman Inlägg: 1 Medlem: 2017-09-04
Om det frivilliga kapitaltillskottet inte resulterar i en avgiftssänkning som är tillräckligt stor för att attrahera (minst) motsvarande prisökning vid försäljning så är något fel. Förmodligen att föreningen amorterar för lite eller inte alls – vilket borde vara en självklarhet nu när räntorna är så låga.
Om det som trådskaparen påstår vore en allmängiltig sanning, så borde väl nybyggda brf-projekt sträva efter att maximera belåningen och minimera den egna insatsen. Men så är det knappast. 30 procents avdragsrätt är ändå 30 procent.
Att sedan avdragsrätten kanske minskar eller försvinner i framtiden är en annan femma.
Liksom naturligtvis om det är så att brf:er lånar till "väsentligt lägre räntor" än privatpersoner. Vilket jag dock tvivlar på. Snarare tror jag att skillnaden i räntesats är minimal - om den alls finns.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare