Bostadsrätt

Juridisk status för bostadsrättshavare

Läst: 2721 gånger · 4 svarsinlägg

2017-08-15
08:19
lennart@.. Inlägg: 3 Medlem: 2017-08-15
Jag undrar om det finns fastslaget vilken eller vilka roller man har som bostadrättshavare. Som jag uppfattar det har man två roller; - dels som boende, det vill säga en fysisk person som är kund till bostadsrättsföreningen - dels som delägare med ett ansvar för föreningens skötsel Om föreningen har ett krav på en av de boende så är det ett krav på en fysisk person som är kund till den ekonomiska föreningen. Och omvänt – om en av de boende skulle betalat för mycket och därmed har en fordran på föreningen så är det i egenskap av privat person och inte som delägare i det företag som en ekonomisk förening faktiskt är. Jag har sökt information om detta men inte hittat några vettiga definitioner, resonemang eller rättsfall. Vad gäller /Lennart Andersson
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-08-16 14:43]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-08-16
14:43
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Det är formellt fel när en bostadsrättsinnehavare talar om att de "äger sin lägenhet". Föreningen äger huset och upplåter lägenheten med bostadsrätt. Som bostadsrättsinnehavare förvärvar man sedan en andel i föreningen, så köpet av en bostadsrätt är egentligen ett köp av en andel, till en slags nyttjanderätt i föreiningen, som ger innehavaren en rätt att nyttja bostadsrätten/lägenheten. Nyttjanderätten kvarstår så läge som man är medlem i föreningen och gäller på obegränsad tid, (OBS! att det här kan det sig mellan bostadsrättsföreningar och bostadsföreningar där en nyttjanderätt kan vara tidsbegränsad, så detta ska man kontrollera noga). Enklare förklarat så ägs lägenheterna av bostadsrättsföreningen och du som bostadsrättsinnehavare äger i sin tur en del av föreningen. Att äga en bostadsrätt betyder alltså att du äger en andel i bostadsrättsföreningen tillsammans med dina grannar. Bostadsrätt är en lös egendom. En bostadsrättsförening är en självständig juridisk person. Hoppas att det är svar på din fråga, blev lite tydligare.

[Innehållet redigerades senast 2017-08-16 14:54]

Svara Citera Anmäl
#2
2017-08-17
06:12
lennart@interad.. Inlägg: 3 Medlem: 2017-08-15
Tack för ett tydligt svar på första delen av frågan. Den andra delen av frågan är om relationen mellan föreningen och den enskilde. Låt oss säga att medlemmarna betalt i förskott för el och värme, och att några betalt alldeles för mycket i förhållande till sin verkliga förbrukning. >Den ekonomiska planen säger att verklig kostnad ska vidarefaktureras enligt mätning, men föreningen beslutar att behålla överskottet, eftersom de inte anser sig ha råd att betala tillbaka.

1. Kan föreningen göra detta utan medgivande från den enskilde?
2. Kan den enskilde på motsvarande sätt låta bli att betala mer om den verkliga kostnaden visar sig bli högre än den preliminära debiteringen?
/Lennart

[Innehållet redigerades senast 2017-08-17 06:22]

Svara Citera Anmäl
#3
2017-08-17
19:15
Jonte_1953 Inlägg: 58 Medlem: 2009-01-22
Den ekonomiska planen speglar bara styrelsens inställning då planen skrevs under. Den nya styrelsen kan fatta helt andra beslut så länge dom följer föreningens stadgar. Planen har ingen juridisk betydelse när alla lägenheter är upplåtna. Den är till för att besluta sig för att köpa. Typ en försäljningsbroschyr.
Bostadsrättshavaren har bara en roll. Man är medlem i den bostadsrättsförening som man själv har en andel av.
Ordet bostadrättsinnehavare existerar inte. I bostadsrättslagen heter det bostadsrättshavare.
Om stadgarna i din förening säger att kostnaden för el och värme ska betalas av bostadsrättshavarna efter verklig förbrukning så måste styrelsen följa stadgarna. Annars riskerar dom att inte få ansvarsrihet på stämman.

Svara Citera Anmäl
#4
2017-08-18
11:53
lennart@interad.. Inlägg: 3 Medlem: 2017-08-15
Så vad gäller om ett beslut, som bryter mot stadgarna, tagits av en oenig stämma? I det här fallet röstades ett förslag igenom som innebär att överskottet från preliminärdebiteringen för energi och vatten inte skulle återbetalas utan användas för den löpande verksamheten.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare