Bostadsrätt

Renovering - vem betalar ytskiktet?

Läst: 1544 gånger · 5 svarsinlägg

2017-11-03
09:13
MalinOL Inlägg: 3 Medlem: 2017-11-03
Hej! Rören till elementet i badrummet fick en anmärkning när vi fick nya termostater. Ni ska styrelsen riva upp golvet i badrummet så att de kan komma åt rören för att byta ut dessa mot nya rör. De menar att eftersom vi ansvarar för ytskiktet är det vi som måste betala för ett nytt golv efter att de rivit upp golvet. De menar också att detta täcks att min försäkring. I samtal med min försäkring så säger de att eftersom det är vanligt underhåll och renovering är kostnaden för golvet inget som de täcker. Jag tycker att det är helt orimligt att det är vi som ska betala för ett golv styrelsen river upp pga sin renovering. Hur brukar detta lösas? Hur kan vi gå vidare? Tack på förhand! /Malin
Svara Citera Anmäl
#1
2017-11-03
11:57
Bättre BRF Inlägg: 129 Medlem: 2014-02-18
Styrelsen har tolkat reglerna fel.

Ja - ni är ansvariga för golv, tätskikt och ytskikt.

Men om styrelsen i samband med en planerad renovering bryter upp ert golv så är de skyldiga att återställa.

Annat blir det om det är en akut reparation. Då tar var och en sin del och respektives försäkring gäller.

Hade varit intressant att veta vad för "anmärkning" det handlar om. Är det inget akut fel så lönar det sig sällan för en förening att gå in och byta när man tvingas bygga om badrum på köpet. Bättre att göra en notering samt bevaka när innehavaren renoverar. Då passar man på och byter dessa rör för att hålla nere kostnaderna.

Svara Citera Anmäl
#2
2017-11-07
21:11
MalinOL Inlägg: 3 Medlem: 2017-11-03
Hej! Tack för ditt svar! Har du tips på var man kan hänvisa dom gällande detta?

Dom fick sitt svar gällande ansvar från Bostadsrätterna och vägrar lyssna på annat.
/Malin

Svara Citera Anmäl
#3
2017-11-07
21:55
MalinOL Inlägg: 3 Medlem: 2017-11-03
Förresten!
Angående anmärkningen så gällde det rost och stopp i rören till elementet i badrummet. Stoppet har gjort att elementen i vårt badrum och kök samt grannens badrum och kök inte fungerar.

/Malin

Svara Citera Anmäl
#4
2017-11-08
10:16
keaa Inlägg: 1 Medlem: 2017-11-08
jag har en relaterande fråga: Vi har fått en fuktfläck på källarväggen som vi och styrelsen är överens om beror på utsidan. Föreningen kommer åtgärda utsidan men säger att vi får bekosta insidan (dvs slipning och målning av väggen). Eftersom skadan beror på utsidan - är inte detta föreningens kostnad? bättre BRF skriver att vid en akut reparation bekostar var och en sin del. Kan detta klassas som akut reparation?

Svara Citera Anmäl
#5
2017-11-09
23:03
Bättre BRF Inlägg: 129 Medlem: 2014-02-18
Nu får jag revidera mitt svar. Baserat på både TS beskrivning och "Keaa" som kommer in med en liknande fråga. I båda fallen rör det sig om en reparation (något har gått sönder) och det är alltså inte att betrakta som en underhållsåtgärd.

Då gäller den förutbestämda ansvarsfördelningen enligt stadgar, d v s BRF tar sin del och innehavaren sin.

@Malin: Du får ta ett nytt snack med ditt försäkringsbolag för din försäkring gäller ett sådant här fall. Om bolaget sedan vill regressa mot föreningens försäkringsbolag (för att täcka sin förlust därifrån) är inget som du behöver bry dig om, det är deras business. Stå på dig! Föreningen har upptäckt att något är trasigt och skall laga detta, alltså en reparation som inte kan undvikas (ni har ju ingen värme).

@Keaa: Hur en skada har inträffat eller varifrån den kommer har enligt grundregeln ingen betydelse. Du har ansvar för att försäkra, reparera och underhålla inom ditt ansvarsområde i bostadsrätten. Men din försäkring gäller! (om du vill ta den i anspråk för vad som låter som en mindre reparation).

@Malin: Jag vill reservera mig för omständigheter som inte är kända i det enskilda fallet. På din beskrivning är det svårt att säkert säga om det är en reparation eller en underhållsåtgärd. Oavsett så ska du vara skyddad av endera partens försäkring (din eller BRF: s). Och det är upp till dessa två försäkringsbolag att reda ut, inte du! Kräv detta!!

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare