Bostadsrätt

Skälig tid att åtgärda fel

Läst: 1306 gånger · 1 svarsinlägg

2018-01-08
17:09
Zeke Inlägg: 5 Medlem: 2016-10-05
Bor i en Brf där vår ventilation slutat fungera. Det är en fläkt på taket till vår lägenhet som slutat fungera. Felet är anmält i november till föreningen, men är ännu ej åtgärdat. Boendemiljön är kraftigt försämrad med följd att det är dålig luft och lukt samt fukt i framförallt badrum + badrum/tvättstuga. Hur lång tid har föreningen på sig att åtgärda ett fel? Vad menas med ”skälig tid”? Kan jag själv, på föreningens bekostnad, anlita hantverkare som åtgärda felet?
Svara Citera Anmäl
#1
2018-01-09
08:57
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Skälig tid för en fläkt till ventilationen bör vara 2-3 veckor.

Ja lagen ger utrymme för dig att agera själv på föreningens bekostnad om föreningen är senfärdig, men det är absolut sista utvägen!

Börja med att skriftligt (gärna mejl!) meddela föreningen att:

1) Fläkten är trasig
2) Avsaknad av korrekt frånluftsventilation ger försämrad boendemiljö samt riskerar att leda till fuktrelaterade skador på byggnaden.
3) Ange själv ett sista datum för åtgärdande
4) Upplys att du efter angivet datum kommer begära nedsättning av årsavgiften varje dag fram till åtgärdande
5) Upplys om att du efter datum XXXXX kommer att åtgärda bristen själv på föreningens bekostnad = ny fläkt + arbete + ersättning till dig själv för förlorad arbetsinkomst.
6) Upplys styrelsen om att du avser informera stämman om deras senfärdighet samt på stämma kräva redovisning av skälen därtill.
Posta mejlet.

Allmänt kan sägas att varje förening har just den styrelse som den förtjänar. Antingen är ni nöjda med er styrelse och ger den fortsatt förtroende, eller så har ni högre krav och bestämmer er för att rösta in nya ledamöter. Oftast innebär det att sådana medlemmar som du själv behöver ta ett större ansvar för föreningen.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare