Bostadsrätt

Störande granne, motvind från flera håll

Läst: 3860 gånger · 2 svarsinlägg

2018-01-11
09:20
empe Inlägg: 1 Medlem: 2018-01-11
Hej! Jag har under en väldigt långt (väldigt) tid kämpat med en störande granne ovanför mig. Efter flertalet försök från mitt håll med väl-vilja att lösa detta så gick det inte, sen när jag försöker via styrelsen/föreningen så gick det än långsammare. Där har de gjort sitt i form av att säga till den störande grannen (bl.a efter att man fört en störande-lista etc). Jag gjorde det de rekommenderade mig att göra, där de sa att de bara kan ta åtgärder om jag bl.a för störningslistan, men i slutändan backade de totalt och det var inget mer med "vi-kan-lösa-detta-vilja", alls. Men inget har hjälpt då grannen alltid återgår till det störande beteendet. Störningarna är enbart nattetid, alltså efter 23:00 och innan 07:00. Det är allt från det knakandet golvet (1920tals hus i stockholm) samt röst och aktiviteter som tappa saker i golvet, hålla på med möbler, dialoger hör man rakt av med deras röst nivå. Oavsett hur djupt man sover så vaknar man upp av plötsliga höga ljud som ovan nämnt, flera gånger i veckan, varje vecka. Styrelsen har beställt någon ljudmätning under dagtid och det blev till slut att "ljudet är inom sådan nivå att den borde tålas för en sådan byggnad" samt att ärendet läggs ner från styrelsens håll. Det styrelsen inte ser ut att greppa trots en lång bok av mail emellan oss är att det är nattetid som jag störs, där det inte går att sova, och min hälsa påverakts negativt, under vanliga dygn-tider gör det mig inget. Jag har andra grannar runt om mig som jag också kan höra om de gör ljud men under åren jag bott i min bostadsrätt har ingen annan stört dåliga tider, alls! Alla andra respekterar varandras tider under jobbdagarna. Personen i fråga som stör är dessutom före detta ordförande, dock var personen ordförande under mestadels av den störande perioden och jag känner att det är någon sorts motvind för mig att komma någonstans med det här då både styrelsen och förvaltaren inte ser ut att bry sig längre, och vill inte längre svara på tal på mina frågor utan kan ibland när de känner för det svara på ett "generiskt" sätt, det är som att de vill skydda den "fore detta ordförandet" då dessa känner varandra efter de åren de jobbat ihop i styrelsen/mellan förvaltaren. Ett försök att höra med miljöförvaltningen samt hyresnämnden för ett längre tag sen ledde till att de refererade till varandra och det blev bara omöjligt, vet dock inte om det är värt att försöka igen. Finns det något man kan göra i allt det här? Råd/rekommendationer? Jag känner att så mycket har vart så dåligt och orättvist hanterat, efter så pass lång tid (!) detta har pågått och den negativa effekten det har haft på min hälsa, och nu när styrelsen (och förvaltaren) inte ens kan ha en vettig dialog kring detta utan att "copy-paste" standard svar som inte svarar på majoriteten av mina frågor så känns det mörkt. Det här har blivit en riktig cirkus, och då har jag nämnt kanske hälften av allt. Tack på förhand,
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2018-01-11 09:42]
Svara Citera Anmäl
#1
2018-01-11
09:42
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Om någon klagar på störande grannar är bostadsrättsföreningen skyldig att undersöka om klagomålen är befogade, dvs. avgöra om företeelsen som man klagar på är onormalt störande.
Om föreningen bedömer en annan hyresgäst som störande ska tillsägelser ske om att störningarna måste upphöra.
Om störningarna fortsätter i en bostadsrätt kan föreningen säga upp innehavaren som tvingas att flytta.

Hyresnämnden är den myndighet som slutligen prövar juridiska frågor kring störningar/uppsägningar. Miljöbalken ger tyvärr litet utrymmen för tillsyn och uppföljning i denna typ av störning vilket medför att miljöförvaltningen inte driver ärenden av sådant slag.

Så du får än en gång ta upp frågan med styrelsen i din bostadsrättsförening. Det är sedan deras ansvar att utreda ärendet. Görs inget bullermätning nattetid då du är störd får du kanske ta saken i egna händer och anlita någon som kan göra en mätning. Visar det sig att den är befogad. Ljudet är för högt, så får du kräva föreningen på den kostnad som de rätteligen själva borde tagit. Om föreninen sedan ändå inte tar sitt ansvar får du vända du dig till hyresnämnden.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-01-11
19:59
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Ja lite som svaret ovan vad gäller ljudmätningen. Den skall du absolut kräva att den görs nattetid, eftersom det är andra ljudkrav på natten (samma ljud som godkänns dagtid kan alltså bedömas som en störning nattetid).

Den ljudmätningen kräver du av miljökontoret i din kommun, och den skall du då få gjord. Strunta i styrelsen tills den är klar.

Blir det bedömt störning, då är styrelsen skyldiga att utföra åtgärder. Det låter inte på din beskrivning som att det är din granne som man skall gå på, snarare är det konstruktionen i bjälklaget som behöver justeras. Självklart skall din granne kunna röra sig, prata och även tappa saker i golvet på natten utan att det för den skull alltid blir en störning.

Det förstas man bör titta på är grannens golv. Finns det ett inlagt golv ovan det underliggande plankgolvet så behöver man säkerställa att det mellan dessa golv finns ljuddämpande material. Är det plankgolv spikat direkt på reglarna bara, då kan man kapa ur detta och återlägga med ljuddämpande material mellan regel/golv. Alternativt lägga ett nytt plankgolv ovanpå med ljuddämpning ifall grannen går med på detta.

Själva bjälklaget skall isoleras, stenull är bäst för att dämpa ljud. Görs ovanifrån i samband med åtgärderna golv. Man kan också behöva kryss kolva en del reglar ifall det är allmänt gungigt i konstruktionen.

Räcker inte dettas görs nästa del hos dig. Ett nytt undertak monteras 5-10 cm under befintligt tak. Riktig gips, plåtprofiler och så in med isolering.

Alla åtgärder bekostas av föreningen tills godkänd ljudmätning kan uppvisas. Efter att lagkravet uppfyllts får du själv bekosta åtgärderna ifall du vill göra mera.

En förening kan inte (och ska inte) göra mer åtgärder än vad lagen kräver. Så att de inte gjort något efter att de fått den första ljudmätningen godkänd är helt rätt - felet är som sagt att mätningen skulle gjorts nattetid.

Med reservation för att de kan ha mätt dagtid men använt ljudgränserna som gäller natt i sitt utlåtande. I så fall ligger bollen hos dig. Både isolering av bjälklag samt ett extra undertak kan du göra från din lgh - och visst kan det vara värt det om man för övrigt trivs bra och vill kunna bo kvar i sin bostadsrätt!

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare